Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in 's Gravenmoer

Woonhuis

Molendijk 53
5109RM 's Gravenmoer (gemeente Dongen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding. WOONHUIS uit ca. 1900 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het vrijstaande huis ligt op een rechthoekig perceel met de voor- of zuidgevel aan de lintbebouwde straat in de kern van 's-Gravenmoer. Omschrijving. Het woonhuis heeft een bouwlaag met een zolderverdieping. Het zadeldak met de nok parallel aan de straat heeft een dakoverstek en houten windveren. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de straat. De voorgevel is drie travee├źn breed. Deze bevat een voordeur met bovenlicht en een omlijsting met kroonlijst met aan weerskanten een zesruitsschuifvenster voorzien van luiken. In de oostelijke zijgevel op de begane grond twee vensters waarvan een een halfvenster met luik en de ander met rolluik en op de zolderverdieping een pakdeur met hijsbalk. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Ronde gietijzeren balkankers. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de Langstraat en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpshuis. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517229
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in 's Gravenmoer

Voormalig beurtschippers-woonhuis met bedrijfsruimte opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl

Molendijk 62
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. Voormalig beurtschippers-WOONHUIS met bedrijfsruimte uit 1868, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Sinds de demping..

Boerderij onder met riet gedekt zadeldak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een hoge puntgevel met vlechtingen. Vensters met luiken en zesruitsschui ..

Hoofdstraat 5
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
18e eeuwse BOERDERIJ onder met riet gedekt zadeldak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een hoge puntgevel met vlechtingen. Vensters met lu..

Pand onder met pannen gedekt wolfdak. Vensters met luiken en zes- en negenruitsschuiframen

Hoofdstraat 7
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
PAND uit de eerste helft van de 19e eeuw. Onder met pannen gedekt wolfdak. Vensters met luiken en zes- en negenruitsschuiframen.

Nederlands Hervormde Pastorie

Hoofdstraat 2
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
NED. HERV. PASTORIE. Woonhuis in Empire-trant uit omstreeks 1800, met dwars, door pannen belegd zadeldak tussen zij-topgevels, zesdelige sch..

Huis onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels waarvan de korte voorgevel met een getrapte top; zesdelige schuiframen; ingang met pilasters en ..

Kerkdijk 1
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
HUIS onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels waarvan de korte voorgevel met een getrapte top; zesdelige schuiframen; ingang met pi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in 's Gravenmoer