Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig beurtschippers-woonhuis met bedrijfsruimte opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl in 's Gravenmoer

Woonhuis

Molendijk 62
5109RP 's Gravenmoer (gemeente Dongen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Voormalig beurtschippers-woonhuis met bedrijfsruimte opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl

Inleiding. Voormalig beurtschippers-WOONHUIS met bedrijfsruimte uit 1868, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Sinds de demping in het midden van de 20ste eeuw van de nabij gelegen haven aan het Oude Vaartje heeft het geen bedrijfsfunctie meer. Het vrijstaande huis ligt op een rechthoekig perceel met de voor- of noordgevel aan de lintbebouwde straat in de kern van 's-Gravenmoer. Omschrijving. Het eenlaagse woonhuis met zolder heeft een zadeldak gedekt met oud-Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de straat. Aan de oostkant heeft het huis een dakoverstek met houten geschulpte windveren en makelaar bekroning. Aan de westkant een tuitgevel. In de voorgevel twee schuifvensters met tussenstijl. De oostgevel heeft twee kleine vensters op de begane grond en een pakdeur onder een segmentboog op zolder geflankeerd door twee rondboog venstertjes met een geometrische roedenverdeling. Op de begane grond is onder deze pakdeur nog de boog van een voormalige pakdeur in het metselwerk zichtbaar. Aan de achterkant van het huis een eenvoudige voordeur. De bedrijfsruimte aan de oostkant van het huis is gedeeltelijk bij het woonhuis getrokken. Waardering. Het woonhuis met bedrijfsruimte is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de scheepvaart in de Langstraat en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een beurtschippershuis. Het is als voorbeeld van een eenvoudig dorpshuis betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517228
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig beurtschippers-woonhuis met bedrijfsruimte opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl in 's Gravenmoer

Woonhuis

Molendijk 53
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. WOONHUIS uit ca. 1900 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het vrijstaande huis ligt op een rechthoekig perceel met de voor- of ..

Boerderij onder met riet gedekt zadeldak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een hoge puntgevel met vlechtingen. Vensters met luiken en zesruitsschui ..

Hoofdstraat 5
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
18e eeuwse BOERDERIJ onder met riet gedekt zadeldak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een hoge puntgevel met vlechtingen. Vensters met lu..

Pand onder met pannen gedekt wolfdak. Vensters met luiken en zes- en negenruitsschuiframen

Hoofdstraat 7
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
PAND uit de eerste helft van de 19e eeuw. Onder met pannen gedekt wolfdak. Vensters met luiken en zes- en negenruitsschuiframen.

Nederlands Hervormde Pastorie

Hoofdstraat 2
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
NED. HERV. PASTORIE. Woonhuis in Empire-trant uit omstreeks 1800, met dwars, door pannen belegd zadeldak tussen zij-topgevels, zesdelige sch..

Huis onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels waarvan de korte voorgevel met een getrapte top; zesdelige schuiframen; ingang met pilasters en ..

Kerkdijk 1
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
HUIS onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels waarvan de korte voorgevel met een getrapte top; zesdelige schuiframen; ingang met pi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig beurtschippers-woonhuis met bedrijfsruimte opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl in 's Gravenmoer