Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leerlooierij, thans in gebruik als heemkundig museum in Dongen

Nijverheid Industrie

Kerkstraat 33
5101BB Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Leerlooierij, thans in gebruik als heemkundig museum

Inleiding. LEERLOOIERIJ, thans in gebruik als heemkundig museum. Het oudste gedeelte grenst aan de straat en dateert uit 1890. Daarachter is in 1943 een uitbreiding gerealiseerd. Omschrijving. Drielaagse looierij met nat- en drooghuis onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. In de voorgevel bevinden zich in het midden enkele luiken. Aan weerszijden getoogde ramen met een metalen kozijn. In de top bevindt zich onder een luifel een katrol. De topgevel is voorzien van windveren en een makelaar. De zijgevels, boven de begane grond hebben houten geteerde planken met luiken. In de linkergevel zijn in het houten gedeelte enkele liggende ramen aangebracht, rechts bevinden zich later aangebrachte rechthoekige ramen. In het bakstenen gedeelte daaronder bevinden zich zesruitsramen met kathedraalglas. De tweelaagse verspringende bouwmassa van de achteraanbouw heeft een plat dak. In de zijgevels zijn metalen kozijnen met roedenverdeling geplaatst, erboven liggen betonnen lateien. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. De begane grondvloer is betegeld met stoeptegels. Plaatselijk zijn de betonnen looikuipen bewaard gebleven. Houten steektrappen verbinden de verschillende verdiepingen met elkaar. Waardering. De looierij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerindustrie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de looierijgebouwen. Het interieur en exterieur zijn gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517214
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leerlooierij, thans in gebruik als heemkundig museum in Dongen

Boerderij van het langstraatse type met door pilasters omlijste ingang

Kerkstraat 34
Dongen
Boerderij van het Langstraatse type met door pilasters omlijste ingang.

Boerderij van het langstraatse type, met dwarshuis en topgevel

Kerkstraat 32
Dongen
Boerderij van het Langstraatse type, met dwarshuis en topgevel.

Villa

Kerkstraat 41
Dongen
Inleiding. VILLA, gebouwd in 1890 in opdracht van notaris J. van Alphen in Neo-Renaissance met elementen van Chaletstijl. Thans in gebruik..

Transformaterhuisje

Kerkstraat (bij)
Dongen
Inleiding. TRANSFORMATORHUISJE, gebouwd in circa 1920 in een Expressionistische stijl. Het object ligt aan de Kerkstraat, op de hoek, van ..

Toren

Kerkstraat 52
Dongen
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Eikenhouten klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1667, diam. 120 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leerlooierij, thans in gebruik als heemkundig museum in Dongen

Foto's (1)