Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformaterhuisje in Dongen

Nijverheid Industrie

Kerkstraat (bij)
5100AA Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Transformaterhuisje

Inleiding. TRANSFORMATORHUISJE, gebouwd in circa 1920 in een Expressionistische stijl. Het object ligt aan de Kerkstraat, op de hoek, van de straat met een zijpad. Omschrijving. Bakstenen transformatorhuisje op onregelmatige vijfhoekige plattegrond. Het trafohuisje is één bouwlaag hoog en heeft een plat dak voorzien van een betonnen overstek. Twee gevels lopen parallel aan de Kerkstraat en het schuin daaropstaande pad. De gevelvlakken zijn voorzien van lisenen en bakstenen tandlijsten, zowel horizontaal als vertikaal aangebracht. Aan de kant van het pad is in het middelste vlak een stalen deur geplaatst. Waardering. Het trafohuisje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling, met name als herinnering aan het eerste begin van de electriciteitsvoorziening in Noord-Brabant. Het heeft architectonische waarde vanwege de veelheid aan bakstenen siermotieven en heeft wegens zijn functie industrieel-archeologische waarde. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een trafohuisje in deze stijl uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517211
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformaterhuisje in Dongen

Boerderij van het langstraatse type, met dwarshuis en topgevel

Kerkstraat 32
Dongen
Boerderij van het Langstraatse type, met dwarshuis en topgevel.

Leerlooierij en schoenfabrieken

Kerkstraat 2B
Dongen
Inleiding LEERLOOIERIJ en SCHOENFABRIEKEN van de Fa. Vermeulen. Het bedrijf werd opgericht in 1784 en zetelde vanaf 1821 in een woonhuis a..

Leerlooierij, thans in gebruik als heemkundig museum

Kerkstraat 33
Dongen
Inleiding. LEERLOOIERIJ, thans in gebruik als heemkundig museum. Het oudste gedeelte grenst aan de straat en dateert uit 1890. Daarachter ..

Boerderij van het langstraatse type met door pilasters omlijste ingang

Kerkstraat 34
Dongen
Boerderij van het Langstraatse type met door pilasters omlijste ingang.

Villa

Kerkstraat 41
Dongen
Inleiding. VILLA, gebouwd in 1890 in opdracht van notaris J. van Alphen in Neo-Renaissance met elementen van Chaletstijl. Thans in gebruik..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformaterhuisje in Dongen