Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis met winkel in Dongen

Woonhuis

Hoge Ham 82
5104JH Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Dubbel woonhuis met winkel

Inleiding. Dubbel woonhuis met winkel, gebouwd in opdracht van kolen- en houthandelaar Fa. Kanters. Het huis stamt uit circa 1890 en is gebouwd in een Eclectische stijl. Het geheel ligt op de hoek van de Hoge Ham met de Gasthuisstraat waarbij de lange gevel van het huis aan de Gasthuisstraat grenst. Omschrijving. Het dubbele huis met winkel is een éénlaags langgerekt pand op een rechthoekige plattegrond onder een mansardedak. De onderste helft van het dakvlak is gedekt met leien, de rest met zwarte kruispannen. De voorgevel is voorzien van een in- en uitgezwenkte topgevel. Het pand is geblokt gepleisterd met een gladde plint tegen de zijgevel. In de afgeschuinde hoek is tussen gietijzeren kolommen een deur aangebracht met aan weerszijden etalageramen op een natuurstenen plint. De penanten aan de uiteinden van de ramen zijn uitgevoerd in geglazuurde baksteen. De etalageramen hebben driedelige bovenlichten. Voor de deur is een hardstenen trapje gemaakt. Rechts van de etalage heeft de kopse gevel een deur, eveneens met een hardstenen trapje, en een rechthoekig schuifraam met bovenlicht. Deur en raam zijn in geprofileerde gestucte omlijstingen met kuif gevat en hebben dekoratieve rolluikkasten. De topgevel bevat twee T-schuiframen in eenvoudige omlijstingen en wordt bekroond door een gepleisterde lijst met siervazen en een waaiervorm op top. De rechthoekige ramen in de lange linkerzijgevel zijn gelijk aan het raam in de kopse gevel. De bovenlichten zijn gevuld met geometrisch glas-in-lood. De smalle deur heeft eenzelfde omlijsting als die van de ramen. In het dakvlak zijn drie zinken oeils de boeuf geplaatst, ertussen twee houten dakkapellen met wangen en tympaan, aan de zijkant afgewerkt met zinkschubben. De achtergevel is uitgevoerd in grijs geverfde baksteen. De topgevel heeft een geprofileerde lijst die de dakvorm van het mansardedak volgt. Waardering. Het woonhuis met winkel is van algemeen belang. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van het winkelbedrijf en de typologische ontwikkeling van het winkel-woonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens vormgeving en materiaalgebruik, waarbij de vormentaal van het stedelijk Eclecticisme het geheel een representatief karakter geeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis met winkel in Dongen

Half vrijstaand herenhuis

Hoge Ham 57
Dongen
Inleiding. Half vrijstaand HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in opdracht van leerfabrikant Aarts in een Eclectische stijl. Achter het huis een ..

Pastorie

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. De PASTORIE werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in een eenvoudige Traditionalistische bouwtrant. Omschr..

Sint-Laurentiuskerk

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. Rooms Katholieke Laurentiuskerk, gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in 1920-21 in een Expressionistische stijl. De t..

Heilig Hartbeeld

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. Het STANDBEELD van het H. Hart is in 1922 geplaatst. Omschrijving. Het natuurstenen beeld bestaat uit een achtkantige bakste..

Vrijstaand herenhuis in een eclectische stijl

Hoge Ham 65
Dongen
Inleiding. Vrijstaand HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1875 in een Eclectische stijl. Thans in gebruik als bankgebouw. Hiertoe werd het pand a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis met winkel in Dongen

Foto's (1)