Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande leerlooierij in Dongen

Nijverheid Industrie

Heuvelstraat 1
5101TB Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Vrijstaande leerlooierij

Inleiding Vrijstaande LEERLOOIERIJ, gebouwd rond 1900 in opdracht van Fa. Kokx. Later overgenomen door F. van den Assum. Het bedrijfspand is gelegen op een terrein aan de Heuvelstraat aan de Donge nabij de Heuvel. Omschrijving Vierlaags verdiepingsgebouw onder plat dak. De onderste twee lagen zijn geheel uitgevoerd in baksteen. Van de twee daarboven gelegen verdiepingen van het drooghuis zijn de lange gevels in hout uitgevoerd. Op de begane grond is een groot aantal hoge getoogde ramen aangebracht. Op de eerste verdieping bevinden zich getoogde negenruitsramen met metalen kozijnen. Het houten gedeelte van de gevel is voorzien van luiken. In de rechterzijgevel zijn, recht boven elkaar, vier hijspoorten aangebracht. Aan weerszijden daarvan bevinden zich kleine raampjes. Het metselwerk op de begane grond is vernieuwd. In de top bevindt zich een hijsinrichting. De linkerzijgevel heeft kleine raampjes en een éénlaagse aanbouw onder lessenaarsdak. Aan de achterzijde bevindt zich een lagere aanbouw, gedeeltelijk drielaags en gedeeltelijk vierlaags onder plat dak. Hierin zijn getoogde poorten en ramen met metalen kozijnen aangebracht. In het oude gedeelte zijn de droogluiken vervangen door stenen muren. Aan weerszijden van de oprit staan aan de straat bakstenen pijlers meteen betonnen bekroning. Waardering Het gebouw is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de Langstraat, in het bijzonder de bloei van de leerindustrie; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling en de schaalvergroting van de looierijcomplexen die inzette aan het eind van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering nabij de Donge, in de nabijheid van enkele andere complexen, het draagt bij aan het aanzien van de streek. Het geheel is een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een grootschalig looierijgebouw en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517200
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande leerlooierij in Dongen

In den Zwaan

Heuvelstraat 6
Dongen
Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak met dakkapel. Ramen met kleine roedenverdeling, deels zes- en vierdelige sch..

Leerlooierij

Heuvel 15
Dongen
Inleiding LEERLOOIERIJ, gebouwd in opdracht van J. van den Assum voor de huisvesting van zijn reeds bestaande looiersbedrijf. Het oudste g..

Half vrijstaande looierswoning

Heuvel 16
Dongen
Inleiding. Half vrijstaande LOOIERSWONING met bedrijfsruimte uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het object bestaat uit een woonh..

Villa Berkenheuvel

Heuvelstraat 8
Dongen
Inleiding. VILLA Berkenheuvel, gebouwd in 1918 in opdracht van de leerlooier H. van den Assum. De villa is uitgevoerd in Chaletstijl en we..

Leerlooierij en schoenfabrieken

Kerkstraat 2B
Dongen
Inleiding LEERLOOIERIJ en SCHOENFABRIEKEN van de Fa. Vermeulen. Het bedrijf werd opgericht in 1784 en zetelde vanaf 1821 in een woonhuis a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande leerlooierij in Dongen