Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Dongen

Woonhuis

Kardinaal van Rossumstraat 43
5104HK Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding. WOONHUIS, gebouwd ca. 1920. Omschrijving. Eénlaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder mansardedak gedekt met tuiles-du-Nord. In het metselwerk zijn steekankers aangebracht. In de voorgevel bevindt zich links, op de hoek,de deur, ernaast twee ramen. Boven deur en ramen zijn keperbogen aangebracht. In de top van de voorgevel zijn in het siermetselwerk twee ramen aangebracht. De linkerzijgevel heeft schuiframen onder keperbogen. In de achtergevel zijn onder de oorspronkelijke segmentbogen nieuwe ramen aangebracht. In de rechterzijgevel zijn grote wijzigingen aangebracht. Op de begane grond bevinden zich nieuwe terrasdeuren en de gevel is opgemetseld met een nieuwe dakkapel. De woning is gemoderniseerd. In het interieur is de ruimte op diverse plaatsen doorgebroken, in de zijgevel is een nieuw raam gemaakt. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en de typologische ontwikkeling van looierij en looierswoning. Het is van belang als gaaf en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de kleine huislooierij naar de grotere fabriekscomplexen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517194
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Dongen

Looierij

Kardinaal van Rossumstraat 43
Dongen
Inleiding. LOOIERIJ daterend uit de late negentiende eeuw. Omschrijving. Drielaagse LOOIERIJ op een rechthoekige plattegrond met een twe..

Voormalig internaat

Kardinaal van Rossumstraat 22
Dongen
Inleiding. Voormalig INTERNAAT voor R.K. Jongeheren, plaatselijk bekend als INSTITUUT BORSTEN. De particuliere kostschool met woning werd g..

Voormalige schoenenfabriek

Kardinaal van Rossumstraat 84
Dongen
Inleiding. N.V. STOOMSCHOENENFABRIEK G.L. SMITS & Cie. Het hoofdgebouw stamt uit ca. 1905 en 1915, oostelijk daarvan staat een tweelaagse ..

Villa

Kerkstraat 41
Dongen
Inleiding. VILLA, gebouwd in 1890 in opdracht van notaris J. van Alphen in Neo-Renaissance met elementen van Chaletstijl. Thans in gebruik..

Nederlands hervormde kerk

Kerkstraat 56
Dongen
Ned. Herv. KERK. Laatgotische kruiskerk met driebeukig schip, herbouwd 1640-1644 - thans tot ruine vervallen, een dwarspand en een driezijdi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Dongen

Foto's (1)