Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Looierij in Dongen

Nijverheid Industrie

Kardinaal van Rossumstraat 43
5104HK Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Looierij

Inleiding. LOOIERIJ daterend uit de late negentiende eeuw. Omschrijving. Drielaagse LOOIERIJ op een rechthoekige plattegrond met een tweelaags nathuis en daarboven een drooghuis onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Het dak is voorzien van windveren. In de langsgevels getoogde vierruitsraampjes, bovenaan een smalle strook uitgevoerd in hout met luiken. Aan de straatkant (Oranjeplein) op de begane grond een opgeklampte deur en twee negenruitsramen. Op de verdieping bevinden zich getoogde vierruitsramen. De kopse gevel aan de achterzijde heeft een rond raam. Inwendig heeft de looierij een betonnen vloer op de begane grond. Verder houten balken en vloeren en steektrappen. Tegen de voorgevel een schoorsteen en schouw. Waardering. De looierij is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en de typologische ontwikkeling van looierij en looierswoning. Het is van belang als gaaf en zeldzaam voorbeeld van de ontwikkeling van de kleine huislooierij naar de grotere fabriekscomplexen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517193
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Looierij in Dongen

Woonhuis

Kardinaal van Rossumstraat 43
Dongen
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd ca. 1920. Omschrijving. Eénlaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder mansardedak gedekt ..

Voormalig internaat

Kardinaal van Rossumstraat 22
Dongen
Inleiding. Voormalig INTERNAAT voor R.K. Jongeheren, plaatselijk bekend als INSTITUUT BORSTEN. De particuliere kostschool met woning werd g..

Voormalige schoenenfabriek

Kardinaal van Rossumstraat 84
Dongen
Inleiding. N.V. STOOMSCHOENENFABRIEK G.L. SMITS & Cie. Het hoofdgebouw stamt uit ca. 1905 en 1915, oostelijk daarvan staat een tweelaagse ..

Villa

Kerkstraat 41
Dongen
Inleiding. VILLA, gebouwd in 1890 in opdracht van notaris J. van Alphen in Neo-Renaissance met elementen van Chaletstijl. Thans in gebruik..

Nederlands hervormde kerk

Kerkstraat 56
Dongen
Ned. Herv. KERK. Laatgotische kruiskerk met driebeukig schip, herbouwd 1640-1644 - thans tot ruine vervallen, een dwarspand en een driezijdi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Looierij in Dongen

Foto's (1)