Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande bakhuis met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij in 's Gravenmoer

Boerderij

Vaartweg 57
5109RB 's Gravenmoer (gemeente Dongen)
Noord Brabant


Beschrijving van Vrijstaande bakhuis met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij

Inleiding. Het vrijstaande BAKHUIS met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij. De as van het bakhuis ligt eveneens loodrecht op de Vaartweg. Omschrijving. Het bakhuis heeft een zadeldak met overstek en geschulpte houten windveren en makelaar. Het dak is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. In de topgevel aan de straat een gietijzeren rondvenstertje met geometrische roedenverdeling. Eenvoudige opgeklampte deur met kraaldelen. Een getoogd venster met tweeruits- en een recht venster met een zesruitsverdeling. Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse handgevormde baksteen gemetseld in halfsteensverband. Met rollagen bij de muuropeningen. Het interieur bevat een originele schouw met daarin een bakkersoven met ijzeren deurtje en stookgat. Waardering. Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in de Langstraat. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het gebouw is van belang wegens de architectonische gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517188
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande bakhuis met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij in 's Gravenmoer

Langgerekte boerderij

Vaartweg 57
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. De langgerekte BOERDERIJ, in 1884 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele trant, ligt met de as loodrecht op de Vaartweg. Omschri..

Boerderij met woongedeelte onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. Vensters met zesruits- en in de rechter zijgevel met 20-ruits ..

Vaartweg 6
Dongen
Boerderij, blijkens jaartalankers in de voorgevel uit 1683. Woongedeelte onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. Venst..

Boerderij met gedeeltelijk terugspringende voorgevel en met riet gedekt wolfdak. Vensters met zes- en twaalfruitsschuiframen, opkamer met vierruitsraa ..

Vaartweg 6
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
BOERDERIJ uit het begin van de 18e eeuw met gedeeltelijk terugspringende voorgevel en met riet gedekt wolfdak. Vensters met zes- en twaalfru..

Boerderij van het langgeveltype onder zadeldak met wolfeind aan de achterzijde, gedekt met pannen

Vaartweg 2
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
In oorsprong 18e eeuwse BOERDERIJ van het langgeveltype onder zadeldak met wolfeind aan de achterzijde, gedekt met pannen. Geveltoppen met ..

Voormalige Christelijk Gereformeerde Kerk, nu woonhuis

Waspikse Weg 5
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. Voormalige Christelijk Gereformeerde KERK in Neogotische stijl uit ca. 1900/1923, nu woonhuis. Op 30 november 1898 was de insti..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande bakhuis met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij in 's Gravenmoer