Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgerekte boerderij in 's Gravenmoer

Boerderij

Vaartweg 57
5109RB 's Gravenmoer (gemeente Dongen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Langgerekte boerderij

Inleiding. De langgerekte BOERDERIJ, in 1884 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele trant, ligt met de as loodrecht op de Vaartweg. Omschrijving. De eenlaagse boerderij met zolderverdieping onder rieten zadeldak behoort tot het langgeveltype met dwarsdeel. De voordeur bevindt zich in de lange zuid- of voorgevel. Het westelijke gedeelte van de boerderij is het woondeel. Het bevat drie vensters. De voordeur is verplaatst. De tuitgevel aan de straat is symmetrisch van opzet. Op de begane grond twee en op de verdieping één venster. In de achtergevel bevinden zich eveneens een venster en een getoogde achterdeur. De vensters bestaan uit zesruitsschuifvensters. Op de begane grond zijn ze voorzien van luiken. Het bedrijfsgedeelte in het oostelijke deel van de boerderij heeft in voor- en achtergevel getoogde deeldeuren met flankerende venstertjes. Gietijzeren stalramen. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde rood/paarse baksteen gemetseld in kruisverband. Hanekammen boven de rechte muuropeningen. Vlechtwerk aan beide kopgevels. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in de Langstraat en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in de Langstraat. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, de lintbebouwde voormalige turfvaart, dat cultuurhistorisch van belang is. Het gebouw is van belang wegens de architectonische gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517187
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgerekte boerderij in 's Gravenmoer

Vrijstaande bakhuis met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij

Vaartweg 57
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. Het vrijstaande BAKHUIS met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij. De as van het bakhuis ligt eveneens loodr..

Boerderij met woongedeelte onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. Vensters met zesruits- en in de rechter zijgevel met 20-ruits ..

Vaartweg 6
Dongen
Boerderij, blijkens jaartalankers in de voorgevel uit 1683. Woongedeelte onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. Venst..

Boerderij met gedeeltelijk terugspringende voorgevel en met riet gedekt wolfdak. Vensters met zes- en twaalfruitsschuiframen, opkamer met vierruitsraa ..

Vaartweg 6
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
BOERDERIJ uit het begin van de 18e eeuw met gedeeltelijk terugspringende voorgevel en met riet gedekt wolfdak. Vensters met zes- en twaalfru..

Boerderij van het langgeveltype onder zadeldak met wolfeind aan de achterzijde, gedekt met pannen

Vaartweg 2
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
In oorsprong 18e eeuwse BOERDERIJ van het langgeveltype onder zadeldak met wolfeind aan de achterzijde, gedekt met pannen. Geveltoppen met ..

Voormalige Christelijk Gereformeerde Kerk, nu woonhuis

Waspikse Weg 5
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. Voormalige Christelijk Gereformeerde KERK in Neogotische stijl uit ca. 1900/1923, nu woonhuis. Op 30 november 1898 was de insti..

Kaart & Routeplanner