Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Dongen

Woonhuis

Hoge Ham 7
5104JA Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1860

(1 recensie)

Beschrijving van Woonhuis

Inleiding. WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1860 in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant met invloeden van Neo-Classicisme. Omschrijving. Het éénlaagse bakstenen huis heeft een T-vormige plattegrond onder een samengesteld zadeldak. Het dak van de hoofdmassa aan de straatzijde is gedekt met kruispannen en voorzien van windveren en een gootlijst. De voorgevel telt vijf traveeën en is afgewerkt met een kroonlijst met lijstwerk en consoles. De T-ramen zijn elk voorzien van rolluikkasten met decoratieve randen. De voordeur is in een classicistische omlijsting geplaatst en heeft een bovenlicht, gevuld met glas-in-lood. De rechterzijgevel is gepleisterd. Vooraan bevindt zich een halfvenster, verder naar achter is een T-raam geplaatst. De vormgeving en rolluikbakken komen overeen met die van de ramen van de voorgevel. In de topgevels van beide zijgevels bevinden zich twee T-schuiframen. De haakse aanbouw heeft gepleisterde gevels, aan de rechterzijkant met vernieuwde ramen en een deur. Voor het huis is een smal stoepje aangelegd. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de looierijindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege de toepassing van uiteenlopende vormen en constructietypen, afhankelijk van de functies der onderdelen. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het complex is tevens van belang wegens gaafheid en is als voorbeeld van een betrekkelijk kleinschalig looierijcomplex zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517179
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Woonhuis
1
Recensie door: ()
Getoonde foto's zijn niet de foto's van het pand zoals beschreven.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Dongen

Looierij

Hoge Ham 7
Dongen
Inleiding. LOOIERIJ uit 1866. In 1908 aan de achterzijde uitgebreid. De looierij is in een Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl opgetrokken..

Klooster Franciscanessen

Hoge Ham 25
Dongen
Inleiding. Hoofdgebouw en kapel, deel uitmakend van een KLOOSTERGEBOUW dat het restant vormt van een complex, dat oorspronkelijk uit een m..

Dubbel woonhuis met winkel

Hoge Ham 82
Dongen
Inleiding. Dubbel woonhuis met winkel, gebouwd in opdracht van kolen- en houthandelaar Fa. Kanters. Het huis stamt uit circa 1890 en is ge..

Half vrijstaand herenhuis

Hoge Ham 57
Dongen
Inleiding. Half vrijstaand HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in opdracht van leerfabrikant Aarts in een Eclectische stijl. Achter het huis een ..

Pastorie

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. De PASTORIE werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in een eenvoudige Traditionalistische bouwtrant. Omschr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Dongen

Foto's (1)