Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Looierij in Dongen

Nijverheid Industrie

Hoge Ham 7
5104JA Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Looierij

Inleiding. LOOIERIJ uit 1866. In 1908 aan de achterzijde uitgebreid. De looierij is in een Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl opgetrokken, de uitbreiding is in vakwerk uitgevoerd en heeft een sobere vormgeving. Omschrijving. Samengesteld bedrijfspand waarvan het oudste gedeelte blijkens gevelsteen uit 1866 stamt ("P.v.d.A. 1866"). Dit gedeelte is een traditioneel drielaags looierijgebouw met nat- en drooghuis. Het zadeldak heeft een overstek en is gedekt met oud-Hollandse pannen. De looierij bestaat uit twee delen waarvan er één iets hoger opgetrokken is. De bovenste laag van de gevel heeft een houten beschieting. In de lange gevel op de begane grond bevindt zich een poort en doorgang naar het erachter gelegen bedrijfsgedeelte. Erboven een ijzeren I-profiel. De getoogde raampjes in de bakstenen delen van de gevel hebben metalen kozijnen met een kleine roedenverdeling. Tegen de gevel een kleine aanbouw onder lessenaarsdak, later (ter plekke van de enkele jaren geleden gesloopte schoorsteen) uitgebreid tot aan het pad. De rechterzijgevel, grenzend aan het pad, heeft op de begane grond drie getoogde ramen, voorzien van metalen kozijnen met een roedenverdeling. Naar boven toe bevinden zich steeds kleinere getoogde raampjes. In het midden van deze gevel zijn op de verdiepingen luiken aangebracht. De linkerzijgevel heeft enkele kleine getoogde raampjes. In 1908 is het bedrijf uitgebreid met een vakwerk hal, uitgevoerd in ijzeren profielen, opgevuld met baksteen. Deze aanbouw staat haaks op de looierij en is één laag hoog op een rechthoekige plattegrond onder flauw hellend zadeldak met lichtrups. Tussen de oude looierij en deze hal staat een tweelaagse rechthoekige bouwmassa onder plat dak. In de gevels van deze bouwmassa bevindt zich een groot aantal ramen met metalen kozijnen. Het achterste gedeelte bestaat uit een recent gebouwde hal, deze valt buiten de bescherming. Waardering. Het looierijgebouw is van algemeen belang. Het is van cultuur-historisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de looierijindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, vanwege de toepassing van uiteenlopende vormen en constructietypen, afhankelijk van de functies der onderdelen. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het complex is tevens van belang wegens gaafheid en is als voorbeeld van een betrekkelijk kleinschalig looierijcomplex zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517178
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Looierij in Dongen

Woonhuis

Hoge Ham 7
Dongen
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1860 in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant met invloeden van Neo-Classicisme. Omschrijving. ..

Klooster Franciscanessen

Hoge Ham 25
Dongen
Inleiding. Hoofdgebouw en kapel, deel uitmakend van een KLOOSTERGEBOUW dat het restant vormt van een complex, dat oorspronkelijk uit een m..

Dubbel woonhuis met winkel

Hoge Ham 82
Dongen
Inleiding. Dubbel woonhuis met winkel, gebouwd in opdracht van kolen- en houthandelaar Fa. Kanters. Het huis stamt uit circa 1890 en is ge..

Half vrijstaand herenhuis

Hoge Ham 57
Dongen
Inleiding. Half vrijstaand HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in opdracht van leerfabrikant Aarts in een Eclectische stijl. Achter het huis een ..

Pastorie

Gasthuisstraat 1
Dongen
Inleiding. De PASTORIE werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in een eenvoudige Traditionalistische bouwtrant. Omschr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Looierij in Dongen

Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven