Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlaamse schuur in Dongen

Gebouw

Eindsestraat 21
5105AA Dongen
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Vlaamse schuur

Inleiding. Vlaamse SCHUUR, deel uitmakend van een complex, mogelijk ouder dan het laatste kwart van de negentiende eeuw. Omschrijving. De schuur van het Vlaamse type is uitgevoerd in baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een hoog rieten schilddak met wolfeind. In de naar de straat gerichte gevel een raam met kleine roedenverdeling. In de linkerzijgevel een rechthoekige poort, die toegang geeft tot de langsdeel. Inwendig is het gebint nog aanwezig. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorischbelang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Langstraat en als specimen van de typologische ontwikkeling van de Brabantse boerderij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter complex. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517176
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlaamse schuur in Dongen

Langgevelboerderij

Eindsestraat 21
Dongen
Inleiding. LanggevelBOERDERIJ deel uitmakend van een boerderijcomplex, buiten de kern van Dongen en daterend uit het laatste kwart van de ..

Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling

Martinus Nijhoffstraat 1
Dongen
Boerenwoning onder rieten zadeldak en voorzien van ramen met kleine roedenverdeling. 19e eeuw.

Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant

Sint Josephstraat 37
Dongen
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd voor leerfabrikant T. Ligtenberg Daufzenberg in circa 1925. In de bouwstijl zijn elementen van Expressionisme..

Fabriekshal

Sint Josephstraat 39A
Dongen
Inleiding. FABRIEKSHAL, gebouwd in 1920 in opdracht van Ligtenberg, naar een ontwerp van H. Frankefort. In het ontwerp zijn elementen van ..

Woonhuis

Sint Josephstraat 41
Dongen
Inleiding. WOONHUIS uit circa 1890. Gebouwd in opdracht van J.A. Ligtenberg in een bouwstijl met elementen van Neo-Renaissance. Omschrijv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vlaamse schuur in Dongen