Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Alphen

Woonhuis

Stationstraat 11
5131BL Alphen (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1886 1886 ca. 1886


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Stationsstraat staat, enigszins terug gelegen van de openbare weg en door een voortuin daarvan gescheiden, het HERENHUIS Stationsstraat 11, een in Eclectische stijl omstreeks 1890 gebouwd woonhuis. Omstreeks 1950 is aan de zuidelijke zijde een garage gebouwd. Deze valt buiten de bescherming. In de diepe tuin onder meer twee waardevolle taxusbomen en een meidoornhaag. Beschrijving. Het eenlaags woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Twee gemetselde schoorstenen op de zijgevels. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De strak symmetrische voorgevel heeft een rijke versiering in stuc, met onder meer venster- en deuromlijstingen met segmentboogvormige frontons, kroonlijst met gestuct fries en geprofileerde houten goot. Plint en vensterdorpels zijn van hardsteen. De voorgevel heeft een vernieuwde paneeldeur met bovenlicht, geflankeerd aan beide zijden door twee T-vensters, alle gevuld met eenvoudige glas-in-lood panelen. De zijgevels zijn, op een klein venster na, grotendeels blind. De tuin wordt door een recht pad naar de voordeur doorsneden. Dit pad wordt aan de straatzijde geflankeerd door bakstenen pijlers met siermetselwerk en een kunststenen dekplaat. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de grensstreek. Het heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de toepassing van aan het stedelijk eclecticisme ontleende vormen ter representatie van de dorpse elite. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517172
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Alphen

Toren van de Heilige Willibrorduskerk

Raadhuisstraat 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Toren. Bouwwerk opgetrokken uit baksteen en natuursteen, bestaande uit drie geledingen en oorspronkelijk bekroond door een van vier- tot ach..

Dorpswoning

Heuvelstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Vroeg 19e eeuwse dorpswoning. Dwarshuis met zadeldak tussen topgevels.

Looierij met aangebouwd woonhuis (buurtschap Goedentijd)

Goedentijd 12
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van Goedentijd staat de LOOIERIJ met aangebouwd WOONHUIS, deel uitmakend van de lintbebouwde structuur. ..

Huis

Molenstraat 8
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Huis waarvan de voorgevel uit 1614-1619 dagtekent, de rest iets ouder is. Trapgevel met natuurstenen waterlijsten, uitgekraagde bogen om de ..

Marechausseekazerne

Baarleseweg 54
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan de westelijke zijde van de Baarleseweg staat, ten zuiden van de kom van Alphen, de voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE, daterend ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Alphen

Foto's (1)