Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Alphen

Boerderij

Oude Tilburgsebaan 4
5131RM Alphen (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding. Aan een zandpad op de oude akkerbodems ten noordoosten van Alphen staat, tussen de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout en de Huttense Leij, een LANGGEVELBOERDERIJ uit 1911. Kort na de bouw is tegen de achtergevel een kleine aanbouw geplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijfsgedeelte door een granaatinslag beschadigd. Het is thans in gebruik als woonhuis. De op het achtererf gelegen ruïnes van een bakhuis (XIXA) en een kortgevelboerderij (XVII) vallen buiten de bescherming. Op het erf staat een waardevolle beplanting met onder meer vijf linden voor het woonhuis, een ligusterhaag, en een linde op het achtererf. Beschrijving. De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag plus kapverdieping en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met oud-Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van smeedijzeren muurankers, zwaar uitgevoerd ter hoogte van de taszolder. De dorpels zijn uitgevoerd in hardsteen. De voorgevel, aan de westelijke zijde, is voorzien van een gepleisterde plint en kroonlijst, met een geprofileerde houten goot. De paneeldeur met bovenlicht wordt geflankeerd door twee beluikte zesruits schuifvensters. Naast de voordeur een jaartalsteen. In de voormalige voorstal een halfvenster. In de zuidelijke zijgevel een zesruits opkamervenster, op de etage een identiek venster. De indeling van het woonhuis is goeddeels bewaard gebleven, met kelder en opkamer. Gedeeltelijk liggen er nog de oorspronkelijke tegelvloeren. Het front van de kastenwand is tegen de trap herplaatst. Het bedrijfsdeel heeft na beschadiging in de Tweede Wereldoorlog een gedeeltelijk nieuwe gevelindeling, met traditionele detaillering, verkregen. Een opgeklampte deur met gedeeld bovenlicht wordt geflankeerd door ijzeren stalvensters, met ter linkerzijde een opgeklampte, getoogde vleugelpoort. In de noordelijke eindgevel op de begane grond een opgeklampte deur, geflankeerd door betonnen stalvensters, met op de etage een opgeklampt luik naar de taszolder, geflankeerd door segmentboogvormige lichten. Tegen de achtergevel staat een sobere stalaanbouw uit ongeveer 1925. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de geografische en landschappelijke ontwikkeling in de grensstreek en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij kort na 1900. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden wegens de uiterst eenvoudige vormen en afgewogen verhoudingen en de samenhang tussen exterieur en interieur. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517171
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Alphen

Paardenstal annex karschop

Oosterwijksestraat 12
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Op het achtererf van de langgevelboerderij Oosterwijksestraat 12 staat, met de nok haaks op de boerderij, een voormalige PAARDEN..

Langgevelboerderij

Oosterwijksestraat 12
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan de zuidoostelijke zijde van de kruising staat de voormalige boerderij Oosterwijksestraat 12, een LANGGEVELBOERDERIJ (1) date..

Langsdeelschuur

Oosterwijksestraat 12
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan de noordelijke zijde van de kruising staat de LANGSDEELSCHUUR. Deze dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. ..

De Hoevens: Vlaamse schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel II (Vlaamse schuur) Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilbu..

De Hoevens: schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel V: SCHUUR Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegeno..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Alphen