Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boswachterswoning in Chaam

Woonhuis

Gilzeweg 59
4861PM Chaam (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1974 (verbouwing) 1997 (verbouwing)


Beschrijving van Boswachterswoning

Inleiding. De voormalige DIENSTWONING voor een boswachter is gebouwd in Rationalistische Neo-Gotische vormen en inwendig verbouwd te behoeve van een kantoorfunctie in 1974 en 1997. Omschrijving. Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit machinale baksteen onder zadeldak met hoekschoorstenen, lijstgoten en overstek, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Voorgevel van vijf traveeën met speklagen in grijze baksteen. Plint met afgeschuinde rollaag in profielsteen. Zesruits schuiframen met onderluiken, onder licht getoogde hanekam en met geprofileerde onderdorpel. Opgeklampte voordeur met siersmeedwerk onder gedeeld bovenlicht. Siermetselwerk in de segmentbogen van de muuropeningen. De linkerzijde van het huis heeft vier, twee aan twee gekoppelde kelderlichten onder segmentboogjes. De linkerzijgevel heeft een uitgemetseld schoorsteenkanaal en een zes- en vierruits raam op de begane grond. Op de verdieping ongedeelde lichten. De linker zijgevel heeft heeft een zesruits raam en twee tweedelige ramen op de verdieping. Aan de achterzijde een later ingebroken zesruits raam en een haakse aanbouw en een lager aangebouwd schuurtje van gerabatte delen op bakstenen plint. Zesruits raam en deur met tweedelig bovenlicht. In het voormalig schuurtje een vierdelige raamstrook met loopdeur. De hoofdindeling van het huis is herkenbaar bewaard gebleven. Waardering. De boswachterswoning is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de zorg voor de huisvesting van dienstpersoneel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de voor een dergelijk pand betrekkelijk zeldzame neogotische en rationalistische stijl. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517167
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boswachterswoning in Chaam

Voormalig legeringsgebouw, tegenwoordig was- en strijkruimte

Prinsenbosch 13
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig was- en strijkruimte. Het pand is gelegen aan de zuidkant van het middelste gedeelte va..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 10
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers, haaks op de weg, gesitueerd aan de oostelijke rand van he..

Voormalige legeringsgebouw, tegenwoordig onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 9
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Het pand is een, ten opzichte van de weg iets achteraf gelegen, klein rechthoekig LEGERINGSGEBOUW dat tegenwoordig tot onderkome..

Voormalige eetzaal, kantine en keuken, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie van Justitie

Prinsenbosch 11
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalige EETZAAL, KANTINE en KEUKEN, tegenwoordig recreatiezaal, crèche, vreemdelingendienst, vertegenwoordiging Ministerie ..

Opslagruimte/garage

Prinsenbosch 14
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. OPSLAGGEBOUW/GARAGE op rechthoekige grondslag, gelegen aan de westzijde van gebouw 11 tegenover het vrijwel identieke opslaggeb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boswachterswoning in Chaam