Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde pastorie in Chaam

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 7
4861AA Chaam (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Nederlands Hervormde pastorie

Inleiding. De Nederlandse Hervormde PASTORIE is in 1876 gebouwd in eenvoudige Eclectische stijl nabij de uit de middeleeuwen daterende hervormde kerk. Omschrijving. Het tweelaags woonhuis is opgetrokken uit baksteen, gepleisterd en gewit en heeft een schilddak gedekt met kruispannen. De voorgevel telt vijf travee├źn en heeft hoekpilasters. Een cordonlijst en een geprofileerde kroonlijst geven een horizontaal accent aan de gevel. Gestucte lijsten verbinden de hardstenen vensterbanken. De T-ramen op de begane grond zijn rond 1990 in de oude vorm vernieuwd en hebben een eenvoudige geprofileerde omlijsting met oren, die terugkeert bij de ramen op de verdieping. De hoofdingang heeft een identieke omlijsting en bevat een paneeldeur met smeedijzeren sierrooster met rankmotieven. Gevelsteen rechts van de ingang met opschrift: 'De kerkeraad C. Punt C.J. Gevaart J.H. Platteel J. Knip 1876'. De rechter zijgevel is blind. In de linkergevel een ca. 1960 ingebroken raam. Tegen de achtergevel een rond 1930 aangebouwde veranda met plat dak. Naast het huis een eenlaags koetshuis met een flauw hellend zadeldak met breed overstek, gedekt met oud-Hollandse pannen. Baksteenmetselwerk in staand verband en eenvoudige staafankers. Dubbele opgeklampte deur onder korfboog, geflankeerd door halfronde raampjes. Boven een sierlijst van overhoeks geplaatste bakstenen een rondbogig afgesloten laadluik. In de linker zijgevel een deur met tweedelig bovenlicht. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het protestantisme in het overwegend katholieke zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van de gemeente. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517166
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde pastorie in Chaam

Ledevaertkerk

Dorpsstraat 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
N.H. Kerk, 16e eeuwse gotische kruiskerk, na de verwoesting van de toren en het westelijk deel van het schip in 1944 bestaande uit koor, dwa..

Raadhuis

Raadhuisplein 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Het RAADHUIS van de voormalige gemeente Chaam is in 1940 ontworpen en in 1941 gebouwd in Traditionalistische stijl naar ontwerp ..

R.K. Pastorie

Gilzeweg 2
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
R.K. Pastorie. Neoklassicistisch huis waarvan de middenrisaliet geleed door vier dorische halfzuilen. Omstreeks 1840, vermoedelijk naar ontw..

Boswachterswoning

Gilzeweg 59
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. De voormalige DIENSTWONING voor een boswachter is gebouwd in Rationalistische Neo-Gotische vormen en inwendig verbouwd te behoev..

Boerderij van het langgeveltype in Ambachtelijk-Traditionele

Woeststraat 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. In 1847 in Ambachtelijk-Traditionele vormen gebouwde BOERDERIJ van het langgeveltype, oorspronkelijk een dubbel woonhuis. Het ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde pastorie in Chaam

Foto's (5)