Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langsdeelschuur in Alphen

Boerderij

Oosterwijksestraat 12
5131NM Alphen (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Langsdeelschuur

Inleiding. Aan de noordelijke zijde van de kruising staat de LANGSDEELSCHUUR. Deze dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Omschrijving. De schuur heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond, met inspringingen op de zuidwestelijke en zuidoostelijke hoek, waar zich de inrijpoorten bevinden. De gevels zijn deels beschoten, deels gepotdekseld. Het grootste deel is voorzien van een bakstenen sokkel. Het driebeukig houten gebint wordt gedekt met een schilddak, deels met stro, deels met riet, deels met oud Hollandse en muldenpannen gedekt. In de beide hoekgevels zijn dubbele opgeklampte vleugelpoorten geplaatst. Waarschijnlijk heeft zich in de noordelijke gevel een derde, en in de oostelijke gevel een vierde ingang bevonden. Deze zijn thans dichtgezet. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van geografische en landschappelijke ontwikkelingen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langsdeelschuur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517165
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langsdeelschuur in Alphen

Paardenstal annex karschop

Oosterwijksestraat 12
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Op het achtererf van de langgevelboerderij Oosterwijksestraat 12 staat, met de nok haaks op de boerderij, een voormalige PAARDEN..

Langgevelboerderij

Oosterwijksestraat 12
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan de zuidoostelijke zijde van de kruising staat de voormalige boerderij Oosterwijksestraat 12, een LANGGEVELBOERDERIJ (1) date..

Langgevelboerderij

Oude Tilburgsebaan 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan een zandpad op de oude akkerbodems ten noordoosten van Alphen staat, tussen de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout en de H..

De Hoevens: Vlaamse schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel II (Vlaamse schuur) Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilbu..

De Hoevens: schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel V: SCHUUR Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegeno..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langsdeelschuur in Alphen