Paardenstal in Chaam

Woeststraat 1
4861TE Chaam (gemeente Alphen Chaam)

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw

Beschrijving van Paardenstal

Inleiding. STAL voor een paard, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw en onderdeel van een in 1847 in Ambachtelijk-Traditionele stijl gebouwde langgevelboerderij. Omschrijving. De rechthoekige stal telt twee vakken, heeft een bouwlaag, is opgetrokken uit handvorm baksteen en heeft een wolfdak met oud-Hollandse pannen. De gevel heeft een rondboogvormig afgesloten ingang met opgeklampte deur, rechts een halfrond stalraam. In de linker gevel een boograam met een luik. De achtergevel heeft een rondboogvormige doorgang en een halfronde beluikte opening. De rechter zijgevel sluit aan op een schuur en heeft twee halfronde ramen. Eenvoudig driehoekspant, balklaag op moerbalk en strijkbalken. Waardering. De paardenstal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Brabantse zandgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere opbouw en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De stal is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is tevens zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)