Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het langgeveltype in Ambachtelijk-Traditionele in Chaam

Boerderij

Woeststraat 1
4861TE Chaam (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1847 (bouw) 1955 (rest.)


Beschrijving van Boerderij van het langgeveltype in Ambachtelijk-Traditionele

Inleiding. In 1847 in Ambachtelijk-Traditionele vormen gebouwde BOERDERIJ van het langgeveltype, oorspronkelijk een dubbel woonhuis. Het gebouw is rond 1995 deels gerestaureerd. Omschrijving. De langgerekte boerderij is gebouwd van handvorm baksteen, telt een bouwlaag en heeft een wolfdak, dat boven het woongedeelte met riet en verder met oud-Hollandse pannen is gedekt. Onder de dakvoet een stroomlaag. Het woongedeelte heeft een ingang met vernieuwde deur onder gedeeld bovenlicht. Links en rechts van de deur zesruits schuiframen met luiken. In de zijgevel een opkamer- en zolderraam en vlechtingen. Tegen de gevel een leipeer. De achtergevel heeft een vierruits raam en een deur naar de geut. Het bedrijfsgedeelte, dat oorspronkelijk een afzonderlijk woonhuis vormde, heeft aan de voorzijde een zestienruits stolpraam, een opgeklampte deur met erboven een geometrisch bovenlicht en een tweetal vierruits raampjes. In de linker zijgevel met vlechtingen een opgeklampte deur, twee onregelmatig geplaatste beluikte opening en en een hooiluik op zolder. Vlechtingen en sporen van een kelder en opkamer. In de achtergevel die hier iets verder uitspringt een dubbele staldeur onder korfboog en gedeelde opgeklampte deur en een raampje. Het inwendige bezit nog oorspronkelijke enkelvoudige balklagen en paneeldeuren. In het bedrijfsgedeelte een moerbalk met standvink. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Brabantse zandgebied en als bijzonder voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij uit een dubbelhuisje. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere opbouw en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517161
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het langgeveltype in Ambachtelijk-Traditionele in Chaam

Paardenstal

Woeststraat 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. STAL voor een paard, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw en onderdeel van een in 1847 in Ambachtelijk-Traditionele sti..

Boerderijcomplex bestaande uit langgevelboerderij, langsdeelschuur, karschop en waterput

Kloosterstraat 29
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit langgevelboerderij, langsdeelschuur, karschop en waterput, daterend uit ca. 1825. Het ligt in het ..

Dienstwoning voor een boswachter

Hoge Akkerpad 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. De DIENSTWONING voor een boswachter is ca. 1890 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele vormentaal. Het huis ligt op een ruim erf m..

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het langgeveltype in Ambachtelijk-Traditionele in Chaam

Foto's (3)