Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum in Halsteren

Woonhuis

Gasthuisstraat 6
4661JH Halsteren (gemeente Bergen op Zoom)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900
Architect: C.P. van Genk


Beschrijving van Vrijstaande villa, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum

Inleiding. Vrijstaande VILLA, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum. Gebouwd in 1900 naar ontwerp van C.P. van Genk met elementen van het Eclecticisme en de Neo-Renaissance. Het pand ligt nabij de kern van Halsteren. Als gevolg van de gewijzigde functie heeft vooral het interieur diverse moderniseringen ondergaan. Omschrijving. Tweelaags pand op een vierkante plattegrond, op enkele hoeken uitgebreid met erkers en torentjes. Het samengestelde dak is gedekt met shingles. Het pand is uitgevoerd in baksteen, thans geheel, inclusief speklagen en natuurstenen decoraties, wit geverfd. De villa staat op een natuurstenen plint en heeft cordonlijsten. De rechterhoek van de zuidgevel is voorzien van een risaliet met uitkragende torentjes, bekroond door koepels met spitsen. Het linkeruiteinde heeft een erker met schuine zijden onder een omlopend dak, op de hoek op verdiepingshoogte een overhoeks geplaatste rechthoekige erker bekroond door een steile afgeplatte spits. Om de hoek, tegen de westgevel is een risaliet zichtbaar. De noordgevel heeft een middenrisaliet onder plat dak, hierin een gemoderniseerde ingang onder een grote luifel, erboven een hoog rondboograam. De oostgevel heeft een hoekrisaliet. De west- en zuidgevel zijn zichtbaar vanaf de straat en hebben aan de bovenkant en tussen de verdiepingen in lijsten met uitstekende knoppen. Om de ramen van de begane grond wenkbrauwbogen met sluitstenen en diamantkoppen, de ramen op de verdieping zijn voorzien van een gebogen fronton op consoles. De erker en hoektorentjes zijn op bewerkte consoles geplaatst. Tussen de bolle torentjes een balkon met smeedijzeren hek. In de gevels vooral, rechthoekige en getoogde schuiframen. De oorspronkelijke roedenverdeling is in de meeste gevallen verdwenen. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de landelijke villa. De villa is van architectuurhistorisch belang wegens materiaalgebruik en ornamentiek en als voorbeeld van het werk van de architect Van Genk. Het gebouw is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517158
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum in Halsteren

Nederlands Hervormde Kerk. Gotische kerk

Dorpsstraat 20
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Ned. Herv. Kerk. Gotische kerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor met sacristie, beide in 1457 opgetrokken op 14e eeuws muurwerk, e..

Raadhuis

Dorpsstraat 22
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Raadhuis. Blijkens jaarankers in 1633 gebouwd, in 1917 gerestaureerd en aan de achterzijde met een raadzaal vergroot. Rechthoekig gebouw met..

Kruisberg: boerderijcomplex

Kruisberg 1
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Beschrijving Het eenlaags onderkelderde woonhuis, opgetrokken in handvorm baksteen in IJsselformaat en kruisverband heeft een zadeldak met ..

Kruisberg: woonhuis

Kruisberg 1
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Beschrijving Het eenlaags onderkelderde woonhuis, opgetrokken in handvorm baksteen in IJsselformaat en kruisverband heeft een zadeldak met ..

Kruisberg: langsdeelschuur

Kruisberg 1
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
De gepotdekselde langsdeelschuur met rieten schilddak heeft een nieuwe bakstenen muur met hoge inrijdeuren en een bakstenen voet aan het erf..

Kaart & Routeplanner