Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw T in Bergen op Zoom

Overig

Wilhelminaveld 96
4611WJ Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1887-1888


Beschrijving van Gebouw T

Inleiding. De voormalige MANEGE is gebouwd in 1887-1888 in Rationalistische stijl op een groot militair terrein en maakte deel uit van een complex met een aantal achttiende eeuwse reeks blokstallen en andere militaire artefacten. Deze zijn deels van Rijkswege beschermd, deels geamoveerd. Heden is het pand verbouwd tot sporthal. De gietijzeren sierroeden in de vensters zijn hiertoe dichtgezet met plaatmateriaal. Omschrijving. Het eenlaagse vrijstaande gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met zwarte kruispannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met een hardstenen plint en vensterdorpels. De voorgevel, aan de westzijde, heeft hoeklisenen die onder de uitkragende gootlijst op houten sierstijlen doorgaan als klimmend rondboogfries. De middentravee met vernieuwde poort springt eveneens halfsteens uit. Aan weerskanten bevinden zich vier vensters onder segmentboog van gele baksteen, waarvan de middelste twee gekoppeld zijn onder één boog. De boogvullingen bestaan uit metselmozaiëk. De gebosseerde aanzet- en sluitstenen van de vensters en de deuren zijn van zandsteen. Boven de poort bevindt zich een rondboograam en in de topgevel een roosvenster, beide met aanzet- en sluitstenen van zandsteen. De zijgevels hebben een reeks van negen gekoppelde vensters onder gele baksteen segmentbogen, geleed door lisenen. De houten gootlijsten rusten op kwartronde klosjes. De noordelijke zijgevel is verbijzonderd doordat er drie lisenen verstevigd zijn door drie forse ronde schampstenen met daarboven betonnen pilaren. De bovenlichten van de vensters hiertussen zijn bewaard gebleven. Bij een verbouwing van rond 1985 is het muurwerk daar onder geheel nieuw opgemetseld. In het midden van deze gevel is een deur geplaatst. De achtergevel is in hoofdopzet oorspronkelijk en overeenkomend met de westgevel, maar heeft een nieuwde entree gekregen ten behoeve van de sportzaal. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de militaire ontwikkeling van de stad en vanwege de de betekenis voor de typologische ontwikkeling van de militaire manege. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De ensemblewaarde ligt in de betekenis van het pand als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat nationaal van belang is. Het pand is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517152
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw T in Bergen op Zoom

Pand met verdieping en schilddak, dat aan de achterzijde wordt afgesloten door een puntgevel met vlechtwerk en ontlastingsboog boven het verdiepingsve ..

Dubbelstraat 12
Bergen op Zoom
Pand met verdieping en schilddak, dat aan de achterzijde wordt afgesloten door een puntgevel met vlechtwerk en ontlastingsboog boven het ver..

Pand met zolderverdieping en schilddak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een puntgevel met ontlastingsboog boven het zoldervenster

Dubbelstraat 12A
Bergen op Zoom
Pand uit de 17e eeuw met zolderverdieping en schilddak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een puntgevel met ontlastingsboog boven het zo..

Pand onder zadeldak met aan de voorzijde puntgevel, voorzien van vlechtingen en gemetselde toppilaster

Dubbelstraat 43
Bergen op Zoom
Pand onder zadeldak met aan de voorzijde puntgevel, voorzien van vlechtingen en gemetselde toppilaster, 17e eeuw. De beide vensters van de z..

Pand met in afgeknotte, door een kroonlijst afgedekte en gepleisterde trapgevel

Dubbelstraat 4
Bergen op Zoom
Pand uit de 16e of 17e eeuw met in afgeknotte, door een kroonlijst afgedekte en gepleisterde trapgevel. Twee jaartalankers ..47 en twee sier..

Hoekpand, samenvoeging van twee huizen

Moeregrebstraat 86
Bergen op Zoom
Hoekpand, ontstaan door de samenvoeging tussen 1750 en 1830 van het 17e eeuwse huis "De Hoge Boom" en het daaraan belendende paard, waarbij ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gebouw T in Bergen op Zoom

Foto's (1)