Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hotel-restaurant William in Bergen op Zoom

Gebouw

Stationsstraat 29 a
4611CB Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880

(1 recensie)

Beschrijving van Hotel-restaurant William

Inleiding. Het HOTEL-RESTAURANT WILLIAM werd in Eclectische stijl rond 1880 gebouwd in opdracht van M. Moerbeek. Het pand onderging in 1903, 1913 en 1920 verbouwingen, waarbij onder meer het geheel een verdieping werd verhoogd en de open gang tussen dit en het buurpand op nummer 27 werd overkluisd. De huidige pui dateert uit de jaren dertig. Omschrijving. Het drielaagse gepleisterde pand onder plat dak heeft op de eerste etage een regelmatige verdeling van zeven traveeën. De begane grond bezit links een getoogd poortje met een gevelsteen waarop: "Anno". Daarnaast volgt een inrijpoort onder stalen latei met rozetten. De rest van de pui is in Art Déco stijl, met glas-in-lood bovenlichten bij ramen en ingang rechts, tussen zwart en rood tegelwerk. Boven de ingang bevindt zich een gevelsteen met het jaartal: "1903". De zeven getoogde stolpvensters op de verdieping hebben doorlopende meandervormige stucwerk omlijstingen en kuiven. De hardstenen cordonlijst doet tevens dienst als vensterdorpel. Hierna volgt een cordonlijst met boven elke kuif een diamantkop. De vijf T-vensters op de tweede etage zijn rechtgesloten. De gootlijst rust op klosjes, met aan weerskanten brede knopvormige bekroningen. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517144
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Hotel-restaurant William
5
Recensie door: ()
Een prachtig en statig pand! Sinds 2003 in ons bezit met nog steeds de functie van Hotel, nu als Hotel Old Dutch.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hotel-restaurant William in Bergen op Zoom

Stationskoffiehuis

Stationsstraat 33
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HOTEL-RESTAURANT, oorspronkelijk met de naam STATIONSKOFFIEHUIS, nu De Blauwe Vogel, is gebouwd in Eclectische stijl rond 18..

Woonhuis in Eclectische stijl

Stationsstraat 36
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fab..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 38
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabr..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 40
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fab..

Voormalige woonhuis in sobere eclectische stijl

Stationsstraat 23a
Bergen op Zoom
Inleiding. Het voormalige WOONHUIS is gebouwd rond 1880 in sobere Eclectische stijl. Het goeddeels vrijstaande pand staat tussen de poorten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hotel-restaurant William in Bergen op Zoom

Foto's (1)