Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stationskoffiehuis in Bergen op Zoom

Gebouw

Stationsstraat 33
4611CB Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Stationskoffiehuis

Inleiding. Het HOTEL-RESTAURANT, oorspronkelijk met de naam STATIONSKOFFIEHUIS, nu De Blauwe Vogel, is gebouwd in Eclectische stijl rond 1880 en staat op de hoek van de Stationsstraat en de Oude Stationweg. Omschrijving. Het blokvormige tweelaagse hoekpand heeft een afgeschuinde hoek en een samengesteld schilddak met zwarte kruispannen. Boven de hardstenen plint zijn de gevels gepleisterd. Aan de zijde van de Stationsstraat telt het pand vier traveeën, de andere zijde telt er vijf. De vernieuwde getoogde vensters zijn voorzien van een hardstenen dorpel en stucwerk vensteromlijstingen met raambefjes, oreillons en kuiven. Deze omlijsting is ook aanwezig rond de in ca. 1970 vernieuwde hoofdingang op de hoek. Een grote luifel onder flauw hellend houten lessenaardak aan de zijde van de Oude Stationweg rust op vakwerk spanten van gietijzer die ter plaatse van de goot eindigen in een vossekop-achtige vorm. De spanten zijn verder voorzien van getoogde consoles en ijzeren bloemdecoraties. Hieronder bevindt zich een terrazzovloer met florale en geometrische sierpatronen. De geprofileerde kroonlijst rust op consoles gedecoreerd met fruitslingers en maskarons. Het fries is aan beide zijden beschilderd met de naam van het hotel: daarboven bevindt zich een tandlijst. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517143
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stationskoffiehuis in Bergen op Zoom

Hotel-restaurant William

Stationsstraat 29a
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HOTEL-RESTAURANT WILLIAM werd in Eclectische stijl rond 1880 gebouwd in opdracht van M. Moerbeek. Het pand onderging in 1903..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 40
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fab..

Hoten-woonhuis met de naam "Nieuw-stationskoffiehuis"

Stationsstraat 42
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HOTEL-WOONHUIS, oorspronkelijk met de naam NIEUW-STATIONSKOFFIEHUIS, is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar ontwerp va..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 38
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabr..

Woonhuis in Eclectische stijl

Stationsstraat 36
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fab..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)