Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige pakhuis in Bergen op Zoom

Gebouw

Potterstraat 51
4611NH Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Voormalige pakhuis

Inleiding. Het voormalige PAKHUIS werd gebouwd in 1901 in opdracht van G. Penders. Stilistisch vertoont het pand kenmerken van de Neo-Renaissance. Inwendig zijn er sporen van een veel oudere houtskeletconstructie aanwezig. Heden is het pand in gebruik als winkel. Omschrijving. Het tweelaagse onderkelderde vroegere pakhuis met tuitgevel heeft een zadeldak met zwarte oudhollandse pannen, waarvan de nokas diagonaal meeloopt met het oude stratenpatroon. De voorgevel is opgetrokken uit machinale baksteen met gepleisterde plint, speklagen en een waterlijst. De vernieuwde deur bevindt zich centraal onder een segmentboog met aanzetstenen en een sluitsteen met diamantkop. Aan weerskanten bevinden zich kleine rechthoekige ramen met gietijzeren roosters. Boven de entree bevindt zich een getoogde laaddeur waarvan de twee ramen zijn afgewerkt met gietijzeren roosters, het houtwerk is voorzien van afschuiningen. Aan weerskanten hiervan een grote staande diamantkop. Boven de sluitsteen is er een gevelsteen met het jaartal 1901, tenslotte een rondboograam in een rondboognis met sluitsteen. De rest van de tuitgevel is voorzien van een klimmend fries met geprofileerde kraagstenen. De tuit wordt bekroond door een obelisk. Waardering. Het voormalige pakhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis, de gaafheid van het exterieur en de archaïserende vormgeving. Het pand is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517136
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige pakhuis in Bergen op Zoom

Winkel-woonhuis

Grote Markt 22
Bergen op Zoom
Inleiding. Het negentiende-eeuwse WINKEL-WOONHUIS bestond uit twee panden die in 1887 zijn samengevoegd, hetgeen zichtbaar is in de verspri..

Voormalige vleeshal

Grote Markt 23
Bergen op Zoom
Voormalige vleeshal, voor 't eerst vermeld in 1377. Bij de beschieting van de stad in 1747 nogal beschadigd, waarna de ca.80 cm.dikke muren ..

Engel

Grote Markt 19
Bergen op Zoom
HUIS "De Engel", thans bioscoop waartoe de benedenpartij van de gevel gemoderniseerd; met houten fronton waarin het jaartal MDCCLV, het jaar..

Groote Valk

Grote Markt 26
Bergen op Zoom
Huis "De Groote Valk"; de gevel ten dele witgepleisterd, ten dele met versieringen in hardsteen. plm 1850. Nog geheel woonhuisvorm.

Herenhuis

Hoogstraat 16
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op de h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige pakhuis in Bergen op Zoom

Foto's (1)