Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Bergen op Zoom

Nijverheid Industrie

Parallelweg 127
4600AA Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Watertoren

Inleiding. De WATERTOREN van 35 meter hoogte werd in 1899 gebouwd in Neo-Renaissance stijl naar ontwerp van D. de Leeuw. Omschrijving. De watertoren heeft een cilindrische vorm, telt drie geledingen en is opgetrokken uit machinale baksteen met verschillende kleuren siermetselwerk. Het flauw hellende tentdak is voorzien van een opengewerkt achthoekig helmtorentje. De eerste geleding is opgevat als basement en voorzien van natuursteen speklagen tussen de rondboogramen. Vleugeldeuren onder een driehoekig fronton met het jaartal 1899 geven toegang tot het interieur, waarin houten trappen naar het reservoir bovenin leiden. Naast de deur bevindt zich een deels leesbare gevelsteen: "Gedenksteen geplaatst den 11 sept. 1899 door de jongen .... Constance Hulshof oud vijf jaar". De tweede geleding bezit in een nis gekoppelde rondboogramen met siermetselwerk in de boogvelden. Hier een niet meer leesbare gedenksteen. Hier boven bevinden zich alternerend geplaatste smalle rondboogramen met kleine roeden. De derde geleding verbreedt zich door middel van een rondboogfries met siermetselwerk, waarin kleine ronde ramen, daarboven een klein segmentboogfries op natuursteen consoles. Bovenin bevindt zich het ijzeren vlakbodemreservoir. Dit gedeelte wordt geaccentueerd door segmentbogen met lisenen, sierankers en spleetvensters met natuurstenen latei. Het overkragende dak rust op houten schoren. Op het dak staat behalve de boven genoemde helmtoren met koepelbekroning en windvaan nog een dakkapel. Waardering. De watertoren is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de nutsvorzieningen in de periode rond 1900 en als voorbeeld van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het exterieur en als voorbeeld van het werk van de architect De Leeuw. het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517134
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Bergen op Zoom
Watertoren in Bergen op Zoom
Watertoren in Bergen op Zoom
Plaats Bergen op Zoom
Bouwjaar 1899
Hoogte 33,4 m
Inhoud 290 m³
Architect(en) D. de Leeuw
Monumentnummer 517134

De watertoren van Bergen op Zoom is ontworpen door architect D. de Leeuw en is gebouwd in 1899. De watertoren heeft een hoogte van 33,4 meter en een waterreservoir van 290 m³.

De toren werd in 1984 buiten gebruik gesteld en 11 jaar later, in 1995, te koop aangeboden. Acht jaar daarna kreeg het gebouw voor ca. € 200.000,- een nieuwe eigenaar. Het werd gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis annex kantoor met zes verdiepingen.[1]

Feitelijk is het een verbouwing tot woon-werk-vermaakpand waarin geen verdiepingen zoals in de gebruikelijke zin gemaakt zijn. Daarvoor in de plaats is het een ontwerp met 14 zogeheten 'levels'.[2][3]

Referenties


Monumenten in de buurt van Watertoren in Bergen op Zoom

Brouwerij

Van Aldegondebaan 7
Bergen op Zoom
Inleiding. Het gebouw werd in 1873 gebouwd als BROUWERIJ van hergebruikte baksteen, afkomstig van de ontmantelde stadswallen. De voormalige..

Algemeen Burger Gasthuis

Van Dedemstraat 11
Bergen op Zoom
Inleiding. Het ALGEMEEN BURGER GASTHUIS werd in 1880-1881 gebouwd in opdracht van het college van regenten van het Algemeen Burger Gasthuis..

Oorspronkelijk café-restaurant met bovenwoningen

Antwerpsestraat 56
Bergen op Zoom
Inleiding. Het vroegere CAFE-RESTAURANT MET BOVENWONINGEN, later HOTEL "DE SCHELDE" werd in 1930 gebouwd in opdracht van bierbrouwerij d'Or..

Gedeeltelijk vrijstaand art nouveau herenhuis

Antwerpsestraat 34
Bergen op Zoom
Inleiding. Gedeeltelijk vrijstaand Art Nouveau HERENHUIS uit 1909. De opdrachtgever en constructeur was D. de Mol, de architect mogelijk Jo..

Onze Lieve Vrouwe v. Lourdeskerk

Prins Bernhardlaan 66
Bergen op Zoom
Inleiding. De ONZE LIEVE VROUWE VAN LOURDESKERK werd gebouwd tussen 1926 en 1928 naar ontwerp van Joseph en Pierre Cuypers jr. De stijl is ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)