Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa de Vluchtheuvel in Bergen op Zoom

Woonhuis

Noordzijde Zoom 73
4614AE Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Villa de Vluchtheuvel

Inleiding. De VILLA DE VLUCHTHEUVEL werd gebouwd rond 1930 in Expressionistische stijl. Het pand is gelegen in het noordelijk singelgebied. Omschrijving. De een- tot tweelaagse villa heeft een samengesteld rieten schilddak en gevels bestaande uit machinale baksteen, deels in relifpatroon, afgewisseld met grote gevelvlakken die met riet zijn bekleed. Daarnaast zijn delen van de gevel afgewerkt met houten planken in sierpatroon, waardoor een afwisselend en levendig gevelbeeld wordt verkregen. De voorgevel is opgebouwd uit twee delen. Links een iets vooruitspringend topgeveldeel met vierdelig gekoppeld raam met loodstrippen, zoals de overige vensters ook bezitten. Op de etage erboven een driedelig raam, aan de zijden en eronder door houten planken omgeven en van de geschilderde naam voorzien. Boven het venster siermetselwerk in reliëf. In het schilddak een driehoekig dakvenster. Rechts hiervan een rondboogpaneeldeur met zijramen. De rieten kap is tot vlak hierboven, als rondbogige luifel, doorgetrokken. De rechterzijgevel bestaat uit twee delen. Links een hoog topgeveldeel met twee smalle ramen op de begane grond, een gekoppeld driedelig raam op de verdieping en een drielichts raampje in de topgevel, die is bekleed met planken in sierpatroon. Vervolgens een terugspringend tweelaags deel met ramen op de begane grond en in de rieten kap, die direct boven het venster van de begane grond aanvangt. Dit deel wordt visueel van de achterste eenlaagse aanbouw afgesloten door een baksteen schoorsteen. Deze aanbouw bezit een paneeldeur en vier kleine tweelichtsramen vlak onder de kap. De linkerzijgevel is verdeeld in twee delen. In het deel dat aansluit bij de voorgevel een klein raam, waarboven het rietgedekte deel begint. Hiernaast een topgeveldeel. Op de begane grond een klein raam, daarboven een breed houten balkon op Expressionistische consoles. Boven de twee balkondeuren is de gevel afgewerkt met houten planken in sierpatroon. Onder het wolfdakje van de topgevel is een uitspringend ladderraampje geplaatst, rustend op een houten console. De achtergevel heeft rechts openslaande deuren onder schilddakje en links boven een dakkapel met rondboograam en een rond gebogen kap met schoorsteen. Waardering. De villa is van algemeen belang. het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de stijl de detaillering als regionale variant van de Amsterdamse School. Het gebouw is belangrijk vanwege het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek. Het pand is een essentieel onderdeel van een groter geheel dat architectonisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. De villa is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517133
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa de Vluchtheuvel in Bergen op Zoom

Villa met garage

Bolwerk-Noord 71
Bergen op Zoom
Inleiding. De VILLA MET GARAGE werd gebouwd in 1936 in opdracht van de fabrikant Simon Kleinkramer. De architect van het in de stijl van de..

Dr. Mollerlyceum

Bolwerk-Zuid 168
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DR. MOLLERLYCEUM werd in 1926 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van de architecten J. Wielders en Q. J. Horst..

Ravelijn Op den Zoom

Perceel verdedigingsstelsel
Bergen op Zoom
Behorend tot het verdedigingsstelsel van Menno van Coehoorn uit 1698-1702. Bewaard met omgrachting, gerestaureerd in 1932. Ommuurd en voorzi..

Conciërgewoning

Bolwerk-Zuid 170
Bergen op Zoom
Inleiding. De voormalige CONCIERGEWONING werd gebouwd in 1926 op het terrein van het Dr. Mollerlyceum. Het pand is een ontwerp van J. Wield..

Woonhuis in Expressionistische stijl

Noordsingel 95
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Expressionistische stijl in 1928 naar ontwerp van Leo de Bruyn, in samenwerking met de opdrachtgeef..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa de Vluchtheuvel in Bergen op Zoom