Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige noodkerk in Bergen op Zoom

Kerkelijk Gebouw

Lourdesplein 1
4615EX Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1918
Architect: Jac. van Gils


Beschrijving van Voormalige noodkerk

Inleiding. De voormalige NOODKERK werd in 1918 gebouwd in Neo-Romaanse stijl naar ontwerp van architect Jac. van Gils, in afwachting van de nog te bouwen hoofdkerk, schuin achter de hulpkerk aan de Prins Bernhardstraat. Nadat deze O.L. Vrouw van Lourdeskerk tussen 1926 en 1928 voltooid werd, heeft het gebouw gediend als patronaat en parochiehuis. In 1976 werd het verbouwd tot wijkcentrum, waarbij de ramen, deur en interieur grondig werden gewijzigd. Omschrijving. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een basilicale opbouw. De plint is van donkerrode, de rest van de gevels van lichtrode machinale baksteen. Op het zadeldak van het middenschip en de lessenaardaken van de zijbeuken liggen zwarte oudhollandse dakpannen. De voor- en zijgevels worden geleed door penanten annex steunberen. De centraal gelegen ingangspartij met topgevel waarin een lege driepasbeeldnis springt iets uit en heeft een afdekking van geverfde hardstenen platen en hoekblokken. De ingang met rondboog wordt geflankeerd door twee rondbogige blinde nissen. Links hiervan bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "Immaculata virginii sacramentum die 27 maji MCMVII Jos S.A.M. de Meulemeester par." Boven de ingangspartij bevindt zich een tegeltableau dat over de gehele breedte van de middenbeuk doorloopt met de tekst: "Per Mariam ad Jesum". Hierboven een thans blind roosvenster met erboven en ernaast keperboogvormige blinde nissen met vorktracering. De middenbeuk wordt van de zijbeuken gescheiden door penanten met een hardstenen afdekblok. In elk van de vijf zijbeuktraveeën bevinden zich twee gekoppelde rondboogvensters met een doorlopende hardstenen onderdorpel en tandlijsten. Hierboven bevindt zich een keperboogvormige blinde nis in de voorgevel. De lichtbeuk heeft rondboogvensters met roedenverdeling, het muurwerk hiertussen is bekleed met leien in maasdekking. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling en is van belang voor de typologische ontwikkeing van de noodkerk in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het werk van de architect Van Gils. Het heeft ensemblewaarde vanwege de situering voor de ontwikkeling van de stad. Als voorbeeld van een noodkerk is het pand belangrijk vanwege de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517130
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige noodkerk in Bergen op Zoom

Voormalige Sint-Jozefklooster

Bernadettestraat 2
Bergen op Zoom
Inleiding. Het voormalige ST. JOZEFKLOOSTER is gebouwd in 1926 in een stijl verwant aan Traditionalisme met kenmerken van het Expressionism..

Pand gebouwd als pastorie voor de nog te bouwen kerk

Prins Bernhardlaan 64
Bergen op Zoom
Inleiding. Het pand werd in 1917 gebouwd als PASTORIE voor de nog te bouwen kerk van O.L.V. van Lourdes. Het gebouw heeft elementen van zee..

Onze Lieve Vrouwe v. Lourdeskerk

Prins Bernhardlaan 66
Bergen op Zoom
Inleiding. De ONZE LIEVE VROUWE VAN LOURDESKERK werd gebouwd tussen 1926 en 1928 naar ontwerp van Joseph en Pierre Cuypers jr. De stijl is ..

Oorspronkelijk café-restaurant met bovenwoningen

Antwerpsestraat 56
Bergen op Zoom
Inleiding. Het vroegere CAFE-RESTAURANT MET BOVENWONINGEN, later HOTEL "DE SCHELDE" werd in 1930 gebouwd in opdracht van bierbrouwerij d'Or..

Gedeeltelijk vrijstaand art nouveau herenhuis

Antwerpsestraat 34
Bergen op Zoom
Inleiding. Gedeeltelijk vrijstaand Art Nouveau HERENHUIS uit 1909. De opdrachtgever en constructeur was D. de Mol, de architect mogelijk Jo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)