Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Electriciteitshuisje in Bergen op Zoom

Nijverheid Industrie

Hoek Klooster/Huybergsest (bij)
4600AA Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Electriciteitshuisje

Inleiding. Het ELECTRICITEITSHUISJE is gebouwd rond 1920 in de vormgeving van het Nieuwe Bouwen. Het gebouwtje staat markant op de hoek van de Kloosterstraat en de Huybergsestraat. Omschrijving. Het eenlaagse electriciteitshuisje heeft een rechthoekige plattegrond en een plat dak. De gevels zijn asymmetrisch vorm gegeven. De plint is uitgevoerd in paarse machinale baksteen met rollaag, verder gele baksteen en een rand blauw geglazuurde bakstenen onder de daklijst. Aan de zijde van de Huybergsestraat bevindt zich links de metalen deur, met links een iets uitkragend baksteen pijlerachtig element. Dit is om de hoek doorgetrokken, en wordt afgesloten door de betonnen luifel boven de deur. De raampartij rechts bestaat uit vierkante glazen prismastenen in raamwerk en heeft een betonnen luifel rechts boven. Het platte dak is rechts lager dan aan de linkerzijde. De bakstenen plint is aan de rechterzijde uitgemetseld als een halfrond element. De linker- en rechterzijgevel zijn verder blind. De achtergevel is voorzien van een horizontale band van twee rijen glazen prismasteen in witte omlijsting. De rechterhoek is als pijlerachtig element iets uitgemetseld. Door de asymmetrische opzet van het gebouw met verschillende kleuren en materialen krijgen de blokken en vlakken een sterk benadrukte expressieve werking. Waardering. Het electriciteitshuisje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste stijl. Het huisje is belangrijk vanwege het bijzondere materiaalgebruik en door de situering voor het aanzien van de stad. Het electriciteitshuisje is waardevol vanwege het gave exterieur en vanwege de zeldzaamheid van dit bouwtype in deze stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517129
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Electriciteitshuisje in Bergen op Zoom

Herenhuis op de hoek van de schoolstraat, met gebosseerd grijsgepleisterde lijstgevel, schilddak en ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles ui ..

Kerkstraat 18
Bergen op Zoom
Herenhuis op de hoek van de Schoolstraat, met gebosseerd grijsgepleisterde lijstgevel, schilddak en ingang met kroonlijst op voluutvormige c..

Huis met gebosseerd grijsgepleisterde lijstgevel uit plm 1850, zadeldak

Kerkstraat 16
Bergen op Zoom
Huis met gebosseerd grijsgepleisterde lijstgevel uit plm 1850, zadeldak. Nog geheel woonhuisvorm en met de nrs 10 t/m 14 en 18 van belang al..

Huis met gebosseerd grijsgepleisterde lijstgevel uit plm 1860, zadeldak

Kerkstraat 14
Bergen op Zoom
Huis met gebosseerd grijsgepleisterde lijstgevel uit plm 1860, zadeldak. Nog geheel woonhuisvorm en met de nrs 10 t/m 12 en 16 t/m 18 van be..

Synagoge

Koevoetstraat 39
Bergen op Zoom
Voormalige synagoge, 1832, gerestaureerd 1974-1975. Onderkelderd rechthoekig gebouw met schilddak. Voorgevel met pilasters en rondbogige ing..

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel uit plm 1860, kroonlijst op consoles en zadeldak

Kerkstraat 12
Bergen op Zoom
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel uit plm 1860, kroonlijst op consoles en zadeldak. Nog geheel woonhuisvorm en met de nrs 10 en 14..

Kaart & Routeplanner

Route naar Electriciteitshuisje in Bergen op Zoom