Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Bergen op Zoom

Woonhuis

Hoogstraat 18
4611MV Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op hoek van de Koningstraat, het grotere buurpand op nummer 16 werd in hetzelfde jaar gebouwd. Omschrijving. Het tweelaagse onderkelderde pand van drie travee├źn heeft een rechthoekige plattegrond en een afgeplat mansardedak waarop zinken losanges. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Horizontale gepleisterde accenten zijn de speklagen en de cordonlijst. De plint, trapje voor de voordeur en de doorlopende vensterdorpels met raambefjes zijn van hardsteen. De bovenlichten zijn voorzien van aanzetstenen en sluitsteen. De paneeldeur met segmentboogvormig bovenlicht met glas-in-lood bevindt zich geheel links. Deze geverniste paneeldeur heeft kussenpanelen en een dubbel smeedijzeren sierrooster. De getoogde schuifvensters hebben een glas-in-lood bovenlicht. Het fries van de risaliet wordt geaccentueerd door diamantkopjes en een middenrozet. De kroonlijst rust op klosjes. Op het dak bevindt zich een dakkapel onder een plat dak, met kleine roedenverdeling in de openslaande raampjes. Waardering. Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft belang vanwege de cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de gaafheid van het exterieur. Het pand is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517128
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Bergen op Zoom

Cleynen Kemel

Hoogstraat 20
Bergen op Zoom
Huis "Den cleynen Kemel" met Empire lijstgevel, met kroonlijst op tandlijst ingang tussen witte pilasters en met bovenlicht waarin segmentmo..

Herenhuis

Hoogstraat 16
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op de h..

Huis met witgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op consoles

Hoogstraat 17
Bergen op Zoom
Huis met witgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op consoles (herhaald boven de ingang), XIXc; oude tuinmuur langs de Keizerstraat.

Herenhuis "Jerusalem"

Hoogstraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS Jerusalem is gebouwd in 1890 in opdracht van mejuffrouw M.J.C.F. de Ram door architect R.H.C. van Someren. Het pan..

Garage

Hoogstraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. De garage is gebouwd in 1925 ten behoeve van het naastgelegen herenhuis. Reeds in 1925 is een wijziging op de bouwvergunning gev..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)