Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Bergen op Zoom

Woonhuis

Hoogstraat 16
4611MV Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op de hoek van de Koningstraat, het kleinere buurpand op nummer 18 is in hetzelfde jaar gebouwd. Omschrijving. Het tweelaagse herenhuis van vier travee├źn is onderkelderd en heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. Het afgeplatte dak is voorzien van een hoog schild met zinken losanges. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Horizontale gepleisterde accenten zijn de speklagen met diamantkopjes bij de onder-, wissel- en bovendorpels van de getoogde schuifvensters en de cordonlijst. De plint, trapje voor de voordeur en de doorlopende vensterdorpels met raambefjes zijn van hardsteen. De bovenlichten zijn voorzien van een geprofileerde wenkbrauwboog met sluitsteen. De paneeldeur in segmentboogportiek bevindt zich in de tweede travee van rechts, die als geheel iets vooruit springt. Hierboven bevindt zich een smeedijzeren balkon op bewerkte voluutconsoles. Het fries van de risaliet wordt geaccentueerd door voluutconsoles en een rozet tussen twee knoppen naast de knopdecoratie van het overige deel. De geprofileerde kroonlijst rust op klosjes. Boven de risaliet bevindt zich een dakkapel met T-venster en houten sieromlijsting met fronton. Ter linkerzijde is een recente dakkapel. De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint met kelderramen met gietijzeren roosters. Een getoogde deur met gietijzeren rooster geeft toegang tot dit deel. Twee getoogde vensters die in plaats verspringen en in grootte uiteenlopen geven de plaats aan van een trappartij. In een lagere aanbouw uit de bouwtijd onder plat dak bevindt zich nog een getoogde deur. De achtergevel van het pand komt met de getoogde schuifvensters overeen met de voorgevel, maar zonder decoratieve elementen. In het dakschild bevinden zich twee kleine zolderramen. Achter het huis strekt zich een diepe tuin uit, die wordt afgeschermd door een hoge bakstenen muur. Waardering. Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van herenhuizen in het bestaande stedelijk weefsel. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de gaafheid van het exterieur. Het pand is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517127
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Bergen op Zoom

Herenhuis

Hoogstraat 18
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op hoek..

Huis waarvan de gevel vlakke hoekuitmetselingen vertoont

Hoogstraat 14
Bergen op Zoom
Huis waarvan de gevel vlakke hoekuitmetselingen vertoont. Vooruitspringende middenpartij en kroonlijst met Empire tandlijst. Schilddak.

Herenhuis "Jerusalem"

Hoogstraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS Jerusalem is gebouwd in 1890 in opdracht van mejuffrouw M.J.C.F. de Ram door architect R.H.C. van Someren. Het pan..

Garage

Hoogstraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. De garage is gebouwd in 1925 ten behoeve van het naastgelegen herenhuis. Reeds in 1925 is een wijziging op de bouwvergunning gev..

Cleynen Kemel

Hoogstraat 20
Bergen op Zoom
Huis "Den cleynen Kemel" met Empire lijstgevel, met kroonlijst op tandlijst ingang tussen witte pilasters en met bovenlicht waarin segmentmo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Bergen op Zoom

Foto's (1)