Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in Bergen op Zoom

Woonhuis

Grote Markt 22
4611NS Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Winkel-woonhuis

Inleiding. Het negentiende-eeuwse WINKEL-WOONHUIS bestond uit twee panden die in 1887 zijn samengevoegd, hetgeen zichtbaar is in de verspringende kroonlijst. Het voormalige dubbelpand, gesitueerd op de hoek van de Markt en de Boschstraat, bezit een omlopende Neo-Renaissance winkelpui uit 1891. Deze werd in 1901 doorgetrokken naar nummer 21. Op de hoek werd in 1911 een uurwerk met jaartal 1848 opgehangen. Omschrijving. Het tweelaagse wit gepleisterde pand heeft een schilddak met zwarte kruispannen. De Marktzijde heeft over de gehele breedte boven een hardstenen plint met diamantkoppen een ranke houten winkelpui met drie grote etalagevensters, geheel links de paneeldeur van nummer 21, de entree tot de bovenwoning. Deze deur is voorzien van een hardstenen trapje, diamantkoppen, twee smeedijzeren sierroosters en een lijstje op klosjes. Zowel deur als vensters zijn geplaatst tussen smalle houten puipilasters. Deze zijn bewerkt met diamantkoppen, vlaamse renaissancewortels en eindigen in voluutconsoles met knoppen die de geprofileerde puilijst dragen. Daar tussen rust de lijst op bewerkte klosjes. De lijst wordt bekroond door blokken met diamantkop en sierkogels. Op de etage bevinden zich vier T-vensters met geprofileerde vensterdorpels, eenvoudige lijsten en raambefjes. Het fries wordt doorsneden door rechte muurankers. De beide kroonlijsten rusten op klosjes. Op de afgeschuinde hoek bevindt zich de paneeldeur die de ingang tot de winkel vormt. In het onderpaneel is deze voorzien van diamantkoppen. De deur heeft een gedeeld bovenlicht. Boven de deur hangt een rond uurwerk met jaartal 1848 en de naam C. Andriessen & Zn., opgehangen aan een haak van siersmeedwerk. Aan de zijde van de Bosstraat bevinden zich aansluitend twee grote etalageramen. Het gevelvlak hierboven is blind. Naast het winkelgedeelte zijn er op de begane grond en de etage twee T-vensters. Het fries met de muurankers en de gootlijst op klosjes zijn als boven beschreven. Waardering. Het pand en in het bijzonder de pui is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis vanwegede verzorgde stijl en ornamentiek. Het is belangrijk vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517124
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in Bergen op Zoom

Engel

Grote Markt 19
Bergen op Zoom
HUIS "De Engel", thans bioscoop waartoe de benedenpartij van de gevel gemoderniseerd; met houten fronton waarin het jaartal MDCCLV, het jaar..

Voormalige vleeshal

Grote Markt 23
Bergen op Zoom
Voormalige vleeshal, voor 't eerst vermeld in 1377. Bij de beschieting van de stad in 1747 nogal beschadigd, waarna de ca.80 cm.dikke muren ..

Groote Valk

Grote Markt 26
Bergen op Zoom
Huis "De Groote Valk"; de gevel ten dele witgepleisterd, ten dele met versieringen in hardsteen. plm 1850. Nog geheel woonhuisvorm.

Huis met geelgepleisterde lijstgevel, hoog zadeldak, ingang met kroonlijst op gecanneleerde pilasters en drie treden van blauwe steen

Grote Markt 14
Bergen op Zoom
Huis met geelgepleisterde lijstgevel, hoog zadeldak, ingang met kroonlijst op gecanneleerde pilasters en drie treden van blauwe steen. In de..

Voormalige pakhuis

Potterstraat 51
Bergen op Zoom
Inleiding. Het voormalige PAKHUIS werd gebouwd in 1901 in opdracht van G. Penders. Stilistisch vertoont het pand kenmerken van de Neo-Renai..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel-woonhuis in Bergen op Zoom

Foto's (1)