Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize St. Gertrudis in Bergen op Zoom

Woonhuis

Goudenbloemstraat 2
4611RH Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1855-1857


Beschrijving van Huize St. Gertrudis

Inleiding. Het HUIZE ST. GERTRUDIS bestaat uit een reeks HOFJESWONINGEN aan de zijde van de Goudenbloemstraat, gebouwd in 1855-1857, in opdracht van het Rooms-Katholiek Armbestuur. Deze hofjeswoningen werden in 1868 aan de zijde van de Blauwe Handstraat uitgebreid door C.P. van Genk, in dezelfde sobere, aan het Neo-Classicisme herinnerende stijl. In 1958 zijn de raampartijen aan de binnenzijde van de hof vervangen en veranderd. Omschrijving. Het geheel heeft een gerende, vrijwel U-vormige plattergond. De tweelaagse woningen zijn opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers en hebben een zadeldak met rode opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels aan de straatzijde vormen een blok, verbonden door de gepleisterde plint die reikt tot de hardstenen vensterdorpels van de zesruits rondboogvensters. Op de eerste etage bevinden zich identieke rondboogramen, een sobere geprofileerde kroonlijst bekroont het geheel. Deze indeling is twaalf vensterassen ononderbroken te vinden aan de zijde van de Blauwehandstraat, grenzend aan het St. Vincentiusgesticht op nummer 36, en acht vensterassen om de andere hoek. De gevel die de gehele Goudenbloemstraat volgt geeft verspringingen in de kroonlijst te zien. De kroonlijst is hoger geplaatst op de vijf hoektraveeën en de vijf middelste traveeën waarin zich de hoofdingang bevindt. Rechts en links hiervan bevinden zich twaalf vensterassen. De hoofdingang heeft een triomfboogmotief met pilasters. In de doorgang bevinden zich enkele gedenkstenen, waaronder een eerste steenlegging door pastor C.J. van Aken uit 1855. Ook is er een medaillon met een zuil op wolken en daarop een brandend offerlam. Vanuit deze doorgang komt men op de ruime binnenhof. Ook hier is de plint gepleisterd tot de vensterdorpels van de ramen die hier sterk verbreed en veranderd zijn. Om de twee traveeën is er een gepleisterde poort met pilasters, daarin twee vernieuwde deuren en een getoogd bovenlicht met straalverdeling. Boven elke poort bevindt zich een oculus. Voorts ook muurankers en een geprofileerde kroonlijst. Waardering. De hofjeswoningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke en culturele ontwikkeling en zijn tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de bejaardenhuisvesting in de tweede helft van de 19de eeuw. Ze zijn van belang voor de architectuurgeschiedenis, vanwege de gaafheid van het exterieur en zijn goede voorbeelden van het wereldlijke werk van de architect Van Genk. Ze hebben ensemblewaarde in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517123
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize St. Gertrudis in Bergen op Zoom

Merkwaardig huis met zadeldak en zijtopgevels

Goudenbloemstraat 21
Bergen op Zoom
Merkwaardig huis met zadeldak en zijtopgevels. Hoge kelders, voor en zijgevels grijsgepleisterd, fraaie 17e-eeuwse achtergevel met natuurste..

Vincentiusvereniging

Blauwehandstraat 36
Bergen op Zoom
Inleiding. Het H. VINCENTIUSGESTICHT is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect C.P. van Genk. Het gesticht is gebouwd in Ambachtelijke ..

Woonhuis, onderkelderd met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak

Blauwehandstraat 35
Bergen op Zoom
zie ook monumentnummer 526414 Blauwehandstraat 35: In schoon metselwerk opgetrokken, gedeeltelijk onderkelderd woonhuis (XVIb) met verdiep..

Groot pand met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, kroonlijst en schilddak

Blauwehandstraat 34
Bergen op Zoom
Groot pand met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, kroonlijst en deuromlijsting met voluutvormige consoles (XIXb) en schilddak. Vormt een fr..

Blauwe Hand

Blauwehandstraat 32
Bergen op Zoom
Huis "De Blauwe Hand", vroeger Ned.Herv.Weeshuis, uit XVIII B, met rechte kroonlijst op klossen, roodgeverfde baksteen en hardstenen deuroml..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize St. Gertrudis in Bergen op Zoom

Foto's (7)