Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Amsterdamsche Bank in Bergen op Zoom

Gebouw

Engelsestraat 28
4611RR Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Amsterdamsche Bank

Inleiding. Het voormalige BANKGEBOUW voor de AMSTERDAMSE BANK met BOVENWONING werd gebouwd in 1925 in Expressionistische stijl met Nieuw-Zakelijke elementen, het interieur in Art Déco. Het ontwerp was van J. Ouendag en P. de Nijs. Bij de verbouwing tot restaurant is het interieur goeddeels bewaard gebleven, een deel van de vensters is vereenvoudigd. Omschrijving. Het twee- tot drielaagse onderkelderde pand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, de horizontale lijnen worden geaccentueerd door brede doorlopende dorpels en luifels van hardsteen. Het hoge schilddak is voorzien van geglazuurde verbeterde Hollandse dakpannen met slakvormige eindvorsten en heeft een houten lijstgoot. De gevel is asymmetrisch. Achter het tweelaagse brede deel lag het kantoorgedeelte. In het midden bevinden zich daar drie getraliede keldervensters, vervolgens een reeks van zeven bandvensters. Gescheiden door een hardsteen lijst volgen direct drie brede vensters, deels nog met ijzeren kleine roedenverdeling. Een brede latei overspant deze hoge vensters, waarvan het middelste het breedste is. Achter deze dubbele vensterpartij bevindt zich de vroegere kantoorruimte. De verdieping hierboven bezit weer zeven langwerpige schuifvensters. Het drielaagse deel ter rechterzijde markeert de entree en heeft een dubbele ingang onder een luifel op klosjes en rechts een klein raam. Zowel dit raam als de drie getraliede bovenlichtramen hebben een brede natuursteen omlijsting. De rechterdeur geeft toegang tot de bovenwoning, met op de eerste etage een staand raam en een vierlichts raam, en daar boven drie vensters. Het hoge rechtergedeelte is monumentaal vormgegeven. De hoek is deels afgerond en deels afgeschuind, geaccentueerd door natuursteen blokken. De voorzijde heeft een gedecoreerde ijzeren vlaggestokhouder met mast, daarachter is de zijgevel hoog opgetrokken naar de schoorsteenpartijen toe. Via enkele treden bereikt men de geverniste vleugeldeuren en het tochtportaal. Dit is evenals de rest van deze etage voorzien van gemêleerde vloertegels in vlechtpatroon. De ruimte hierachter en hiernaast heeft een hoge betegelde lambrizering in zwart, groen en gemêleerd in Art Déco-vormen. Ook de grote balie links achter is geheel betegeld. Nissen en hoeken tonen waar eens loketten en dergelijke waren. Boven een deel van de ruimte is een rechthoekig melkglazen legraam geplaatst. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bankgebouw. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis vanwege stijl en in het oeuvre van beide architecten Ouendag en De Nijs. Het gebouw is belangrijk wegens de ornamentiek en vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517121
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Amsterdamsche Bank in Bergen op Zoom

Huis met witgeschilderde lijstgevel waarin horizontale natuursteenbanden te onderscheiden zijn

Engelsestraat 27
Bergen op Zoom
Huis met witgeschilderde lijstgevel waarin horizontale natuursteenbanden te onderscheiden zijn; twee ingangen met omlijstingen uit XIX A.

Huis met dwars schilddak en gepleisterde lijstgevel

Engelsestraat 32
Bergen op Zoom
Huis met dwars schilddak en gepleisterde lijstgevel. XIXe eeuw.

Huis met dwars zadeldak en gepleisterde lijstgevel

Engelsestraat 24
Bergen op Zoom
Huis met dwars zadeldak en gepleisterde lijstgevel; ingang met kroonlijst op pilasters; gootlijst met voluutvormige consoles. XIXe eeuw.

Huis met schilddak en gepleisterde lijstgevel

Engelsestraat 34
Bergen op Zoom
Huis met schilddak en gepleisterde lijstgevel. XIXe eeuw.

Huis met gepleisterde lijstgevel, beganegronds gebosseerd

Engelsestraat 22
Bergen op Zoom
HUIS met gepleisterde lijstgevel, beganegronds gebosseerd; vensters met kuiven in stucwerk; kroonlijst op voluutvormige consoles. XIXe eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Amsterdamsche Bank in Bergen op Zoom

Foto's (2)