Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vincentiusvereniging in Bergen op Zoom

Gebouw

Blauwehandstraat 36
4611RL Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1867
Architect: C.P. van Genk


Beschrijving van Vincentiusvereniging

Inleiding. Het H. VINCENTIUSGESTICHT is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect C.P. van Genk. Het gesticht is gebouwd in Ambachtelijke Traditionele Stijl. Omschrijving. Het tweelaagse gebouw telt drie traveeën en heeft een zadeldak met oudhollandse dakpannen. Het onderkelderde pand is opgetrokken uit baksteen met een hardsteen plint en vensterdorpels. De getoogde zesruits vensters met raambefjes en de vleugeldeur rechts met het gedeelde bovenlicht worden omrand door lisenen. Hierboven bevindt zich een hardstenen gevelsteen met in verdiepte, oorspronkelijk vergulde letters de naam: "H. Vincentius Gesticht". De getoogde vierruits vensters op de verdieping zijn voorzien van raambefjes als tandlijstje. Onder de geprofileerde gootlijst bevindt zich een tandlijst en een keperboogfries. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een katholiek gestichtsgebouw. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van een eenvoudig, haast herenhuisachtig klooster en als voorbeeld van het vroege werk van de architect Van Genk. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517116
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ingang van de voormalige lagere school Sint-Bernardus te Amsterdam, onderdeel van de Sint-Vincentiusvereniging

De Sint-Vincentiusvereniging is een internationale katholieke vereniging van leken in dienst van de noodlijdenden, die op 23 april 1833 door toedoen van de jonge student Frédéric Ozanam (1813-1853), Emmanuel Bailly en vijf bevriende studenten in Parijs het licht zag. De medewerking van Zuster Rosalie, Dochter van Liefde, had ook een doorslaggevende invloed op de ontwikkeling van de vereniging.

De Belgische tak werd in 1842 in Brussel opgericht, onder anderen door Edmond van Gansbergh. De eerste Vincentiusconferentie in Nederland werd op 10 februari 1846 opgericht in de sacristie van de kerk in de Oude Molstraat in Den Haag.

Zowel in Nederland als België hield ze zich vanaf het midden van de 19e eeuw bezig met hulpverlening aan armen en behoeftigen, onder meer door het uitdelen van bonnen voor voedsel, kleding en brandstof. De vereniging bestaat uit parochiale afdelingen. Ze nam het initiatief tot het verstrekken van onderwijs in onder andere Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam, en richtte ook spijskokerijen, bibliotheken, kledingmagazijnen en kindertehuizen op.

De vereniging is genoemd naar de 17e-eeuwse heilige Vincentius a Paulo.

Externe linksMonumenten in de buurt van Vincentiusvereniging in Bergen op Zoom

Groot pand met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, kroonlijst en schilddak

Blauwehandstraat 34
Bergen op Zoom
Groot pand met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, kroonlijst en deuromlijsting met voluutvormige consoles (XIXb) en schilddak. Vormt een fr..

Herenhuis met rijk versierde gepleisterde gevel

Engelsestraat 33
Bergen op Zoom
Herenhuis met rijk versierde gepleisterde gevel; gebosseerde dammen tussen de vensters, waterlijsten, kroonlijst op voluutvormige consoles. ..

Woonhuis, onderkelderd met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak

Blauwehandstraat 35
Bergen op Zoom
zie ook monumentnummer 526414 Blauwehandstraat 35: In schoon metselwerk opgetrokken, gedeeltelijk onderkelderd woonhuis (XVIb) met verdiep..

Eenvoudig huis met gecemente lijstgevels op de hoek van de engelsestraat

Blauwehandstraat 31
Bergen op Zoom
Eenvoudig huis met gecemente lijstgevels op de hoek van de Engelsestraat.

Herenhuis met in de gevel overvloedige toepassing van hardsteen voor waterlijsten, versiering boven de vensters en middenfronton in de verdieping

Engelsestraat 31
Bergen op Zoom
Herenhuis met in de gevel overvloedige toepassing van hardsteen voor waterlijsten, versiering boven de vensters en middenfronton in de verdi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vincentiusvereniging in Bergen op Zoom

Foto's (2)