Vincentiusvereniging in Bergen op Zoom

Blauwehandstraat 36
4611RL Bergen op Zoom

Architect: C.P. van Genk

Beschrijving van Vincentiusvereniging

Inleiding. Het H. VINCENTIUSGESTICHT is gebouwd in 1867 naar ontwerp van architect C.P. van Genk. Het gesticht is gebouwd in Ambachtelijke Traditionele Stijl. Omschrijving. Het tweelaagse gebouw telt drie traveeën en heeft een zadeldak met oudhollandse dakpannen. Het onderkelderde pand is opgetrokken uit baksteen met een hardsteen plint en vensterdorpels. De getoogde zesruits vensters met raambefjes en de vleugeldeur rechts met het gedeelde bovenlicht worden omrand door lisenen. Hierboven bevindt zich een hardstenen gevelsteen met in verdiepte, oorspronkelijk vergulde letters de naam: "H. Vincentius Gesticht". De getoogde vierruits vensters op de verdieping zijn voorzien van raambefjes als tandlijstje. Onder de geprofileerde gootlijst bevindt zich een tandlijst en een keperboogfries. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een katholiek gestichtsgebouw. Het heeft architectonische waarde als voorbeeld van een eenvoudig, haast herenhuisachtig klooster en als voorbeeld van het vroege werk van de architect Van Genk. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)