Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Antwerpsestraat 10
4611AG Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1883 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Het is het gaafst bewaard gebleven pand uit de rij nummer 8 tot en met 16. Het pand wordt van de andere panden in dit blok gescheiden door verticale stuclijsten. Rond 1980 zijn er twee grote dakkapellen onder plat dak toegevoegd. Omschrijving. Het tweelaagse woonhuis telt vier travee├źn en is opgetrokken uit machinale baksteen. Op het zadeldak met de nok parallel aan de straat liggen rode tuile-du-Nordpannen. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de vensterdorpels zijn sierlijsten aangebracht. De T-vensters op de begane grond en de etage zijn voorzien van een stucomlijsting met oreillons en kuiven. Deze decoratie omgeeft ook de paneeldeur in de tweede travee van links. Het fries is voorzien van gepleisterde velden en voluutvormige consoles dragen de geprofileerde kroonlijst met tandlijst en klosjes. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische pleistergevel. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517112
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 6
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd in 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 11
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekom..

Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 9
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS-KANTOOR is gebouwd in Eclectische stijl rond 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen..

Winkel-woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 4
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd rond 1880-1890 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand g..

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1896 naar ontwerp van architect C.P. van Genk, in opdracht van J. v.d...

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)