Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Antwerpsestraat 6
4611AG Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. Het WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd in 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Oorspronkelijk diende het mogelijk ook als winkel, heden is het pand in gebruik als boven- en benedenwoning. Omschrijving. Het tweelaagse woonhuis telt vijf travee├źn en heeft een gepleisterde voorgevel. Op het zadeldak met de nok parallel aan de straat liggen rode oudhollandse dakpannen. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de vensterdorpels zijn sierlijsten aangebracht. De schuifvensters op de begane grond zijn voorzien van een stucomlijsting met oreillons en kuiven. Deze decoratie omgeeft ook de paneeldeuren in de middelste travee en geheel rechts. Op de eerste etage bevinden zich vier getoogde stolpvensters met gedeeld bovenlicht met afgeronde verbreding op de kruising. De kroonlijst is geprofileerd, de goothoogte ligt lager dan die van de aangrenzende panden. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische gevel. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517111
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Winkel-woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 4
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd rond 1880-1890 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand g..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 10
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1883 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 9
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS-KANTOOR is gebouwd in Eclectische stijl rond 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 1
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl rond 1880 en vormt een markant op de hoek gesitueerd onderdeel van de in diezelfde ..

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 11
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekom..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)