Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Antwerpsestraat 4
4611AG Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1880-1890


Beschrijving van Winkel-woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd rond 1880-1890 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Omschrijving. Het tweelaagse pand telt vier travee├źn en is opgetrokken uit machinale baksteen. Op het zadeldak met de nok parallel aan de straat liggen rode opnieuw verbeterde hollandse dakpannen. De lijstgevel van dit pand is hoger dan die van de aangrenzende panden. In het midden van de hardstenen plint bevinden zich twee getoogde kelderramen. Daar boven bevinden zich twee getoogde etalageramen met doorlopende vensterdorpel. Rechts en links een paneeldeur met sieromlijsting en fronton op voluutconsoles. De linkerdeur, in segmentboogportiek, is te bereiken via een hardstenen trapje. De vier getoogde T-vensters van de bovenwoning hebben een gepleisterde sieromlijsting met kuiven. Ook onder de geschilderde vensterdorpels bevinden zich raambefjes. Het deels gepleisterde fries onder de geprofileerde kroonlijst bezit op elke hoek twee voluutconsoles. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische gevel Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517110
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 6
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd in 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 1
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl rond 1880 en vormt een markant op de hoek gesitueerd onderdeel van de in diezelfde ..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 10
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1883 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 9
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS-KANTOOR is gebouwd in Eclectische stijl rond 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen..

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 11
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekom..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel-woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)