Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Antwerpsestraat 15
4611AA Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1896
Architect: C.P. van Genk

(1 recensie)

Beschrijving van Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1896 naar ontwerp van architect C.P. van Genk, in opdracht van J. v.d. Eijnden. Het vormt een markant op de hoek gesitueerd onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Antwerpsestraat 15 is nog altijd in gebruik als woning, het andere pand is heden kantoor. Omschrijving. Het tweelaagse hoekpand heeft een afgeschuinde hoek en een afgeplat schilddak met vernieuwde kunstleien. Het telt zes travee├źn aan de zijde van de Antwerpsestraat en een afgeschuinde hoek van een vensteras. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, met gepleisterde speklagen, de plint en vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de vensterdorpels zijn raambefjes aangebracht. De getoogde stolpvensters hebben rond het bovenlicht een stucomlijsting met kuiven. Deze decoratie omgeeft ook het bovenlicht van de paneeldeur van nummer 15. Dit woonhuis beslaat de drie linker vensterassen. De deurtravee springt iets naar voren. Boven de deur bevindt zich een balkon met smeedwerk balusters op zware bewerkte voluutconsoles. Het fries boven de balkondeuren wordt hier geaccentueerd door consoles en een grote rozet, net als op de hoek, met eveneens een balkon op voluutconsoles. De rest van het fries heeft diamantkoppen. De geprofileerde kroonlijst rust op klosjes. De rechter zijgevel aan de Van Dedemstraat heeft twee vensterassen op begane grond en etage, de rest van de gevel is op twee kleine raampjes na blind. Rechts bevindt zich de entree met vernieuwde deur, de geveldecoratie is verder identiek. In totaal zijn er vier later geplaatste dakkapellen; die boven nummer 15 is vernieuwd en verbreed. De andere drie hebben een zadeldak met sierhoutwerk, overstek en makelaar. In de zijgevel is een nieuw tuimelvenster geplaatst. Waardering. Het dubbelpand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische pleistergevel en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Van Genk. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517109
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl
4
Recensie door: ()
Het dak bestaat uit zinken leien, zoals ook op de oorspronkelijke door C.P. van Genk ontworpen drie panden: t.w. Antwerpsestraat 15, van Dedemstraat 198 en 196
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 11
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekom..

Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 9
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS-KANTOOR is gebouwd in Eclectische stijl rond 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 10
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1883 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 6
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd in 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Winkel-woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 4
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd rond 1880-1890 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)