Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Antwerpsestraat 11
4611AA Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Omschrijving. Het tweelaagse dubbelpand telt zes traveeën, met gepleisterde voorgevel en een afgeplat schilddak waarop gesmoorde muldenpannen, met de nok parallel aan de straat. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de dorpels van de getoogde stolpvensters bevinden zich raambefjes. De ramen en de deuren hebben een stucomlijsting met oreillons en kuiven. De paneeldeuren, met hardstenen trapjes, bevinden zich centraal in het blok, deze traveeën springen iets naar voren. Het fries is voorzien van velden, de geprofileerde kroonlijst heeft een tandlijst. De middelste traveeën worden geaccentueerd door verlengde blokjes in de tandlijst. Boven het middelste venster bij beide woningen is een dakkapel met T-venster en geprofileerd fronton. De woningen hebben licht getoogde vensters met T-ramen. De vensteromlijstingen zijn bij de nummers 11 en 13 identiek al hebben de vensters op de begane grond van nummer 13 geen kuifversiering en geen T-raam. Waardering. Het dubbelpand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische pleistergevel. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517108
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 9
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS-KANTOOR is gebouwd in Eclectische stijl rond 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen..

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1896 naar ontwerp van architect C.P. van Genk, in opdracht van J. v.d...

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 10
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1883 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 6
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd in 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Winkel-woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 4
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd rond 1880-1890 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (2)