Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Antwerpsestraat 9
4611AA Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl

Inleiding. Het WOONHUIS-KANTOOR is gebouwd in Eclectische stijl rond 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Omschrijving. Het tweelaagse pand telt vier travee├źn op de begane grond en is gepleisterd. Op het zadeldak met de nok parallel aan de straat liggen rode kruispannen. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de vensters van de begane grond zijn velden aangebracht, onder die van de etage sierlijsten. De brede vensters op de begane grond hebben een zesdeling als "Chicago-windows". Deze en de vijf T-vensters op de verdieping hebben een stucomlijsting die onderaan naar voren welft, met oreillons en kuiven. Deze decoratie omgeeft ook de paneeldeur met kussens en sierrooster geheel links en de vernieuwde paneeldeur in de derde travee van links. Alle bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. Horizontaal wordt de gevel geleed door een cordonlijst tussen de etages en een fries met velden, onder een geprofileerde kroonlijst op klosjes. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische gevel Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517107
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 11
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekom..

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1896 naar ontwerp van architect C.P. van Genk, in opdracht van J. v.d...

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 10
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1883 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 6
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd in 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 1
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl rond 1880 en vormt een markant op de hoek gesitueerd onderdeel van de in diezelfde ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)