Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Antwerpsestraat 1
4611AA Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl rond 1880 en vormt een markant op de hoek gesitueerd onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwand aan een uitvalsweg van de binnenstad. Het vormt één blok met nummer 3, dat niet in aanmerking komt voor Rijksbescherming. Het pand met in de loop van de tijd vereenvoudigde deuren en ramen is heden in gebruik als horecagelegenheid met bovenwoning. Omschrijving. Het tweelaagse pand telt drie traveeën aan de zijde van de Antwerpsestraat en heeft een afgeschuinde hoek van één vensteras. De gevels zijn gepleisterd. Op het schilddak liggen zwarte opnieuw verbeterde hollandse dakpannen. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. Onder de vensterdorpels zijn sierlijsten aangebracht. De getoogde schuifvensters op de begane grond en etage zijn voorzien van een stucomlijsting met oreillons en kuiven. Deze decoratie omgeeft ook de paneeldeur op de hoek en de deur van de bovenwoning geheel rechts. Het fries is voorzien van voluutconsoles bij de deurtraveeën met een tandlijst onder de geprofileerde kroonlijst. De linker zijgevel aan de Kloosterstraat heeft op de begane grond drie getoogde ongedecoreerde schuifvensters. De rest van de gevel is blind. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name als onderdeel van de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorisch belang als goed en herkenbaar voorbeeld van een eclectische pleistergevel. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging in een voor het aanzien van de stad belangrijke straatwand in het beschermd stadsgezicht. Het is tevens van belang wegens de relatieve gaafheid van het exterieur en de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517106
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Winkel-woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 4
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd rond 1880-1890 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand g..

Woonhuis in woonhuis-kantoor in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 9
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS-KANTOOR is gebouwd in Eclectische stijl rond 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 6
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd in Eclectische stijl gebouwd in 1895 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Dubbele woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 11
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekom..

Woonhuis in Eclectische stijl

Antwerpsestraat 10
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1883 en vormt een onderdeel van de in diezelfde tijd tot stand gekomen gevelwa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)