Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie bij de St. Quirinus kerk in Halsteren

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 53
4661HM Halsteren (gemeente Bergen op Zoom)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1911
Architect: J.Th.J. Cuijpers


Beschrijving van Pastorie bij de St. Quirinus kerk

Inleiding. PASTORIE bij de St. Quirinus kerk. Gebouwd in 1911 naar ontwerp van J.Th.J. Cuijpers in Um-1800 stijl. Omschrijving. Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. De pastorie is uitgevoerd in baksteen, gevels zijn aan de bovenzijde voorzien van een wit gepleisterde band. De voorgevel is vijf traveeën breed en heeft een hoger opgebouwde middenrisaliet bekroond door een gebogen fronton. In de risaliet bevindt zich op de begane grond de ingang bestaande uit een brede houten deur met driedelig bovenlicht onder een luifel op consoles. Voor de deur een bordes en trap naar de straat. Aan weerszijden zijn schuiframen met in de bovenlichten een kleine roedenverdeling en houten rolluiken. Op de verdieping ramen met dezelfde indeling. In de top van de risaliet een breed raam met roedenverdeling. Boogveld van het fronton is betimmerd. De rechterzijgevel heeft ramen als in de voorgevel en een kleine zij-ingang, daarboven smalle hoge ramen. Achter tegen deze zijgevel is een éénlaags blokvormige uitbouw onder tentdak met ramen en een deur. In de achtergevel een terrasdeur. In de linkerzijgevel enkele ramen als in de voorgevel. Het pand is middels een doorgang met de kerk verbonden. Het interieur verkeert grotendeels nog in oorspronkelijke staat. Een centrale gang doorsnijdt het pand, links daarvan bevindt zich een kamer-en-suite met paneeldeuren. Rechts zijn van de straat af achtereenvolgens een een kamer, trappartij en keuken aanwezig. Daarnaast bevat het interieur onder andere een aantal paneeldeuren. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Ze heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een de ontwikkeling van het katholicisme in de vroege twintigste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het geheel is van architectuurhistorisch belang wegens materiaalgebruik en ornamentiek en neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de architect. Wegens de markante situering, verbonden met de ontwikkeling van de plaats heeft het complex ensemblewaarde. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517105
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie bij de St. Quirinus kerk in Halsteren

Sint-Quirinuskerk

Dorpsstraat 51
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Inleiding. R.K. KERK St. Quirinus, no. 53, gebouwd naar een ontwerp van architect J.Th.J. Cuijpers in 1911 in een Neo-Romaanse stijl. Het g..

Raadhuis

Dorpsstraat 22
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Raadhuis. Blijkens jaarankers in 1633 gebouwd, in 1917 gerestaureerd en aan de achterzijde met een raadzaal vergroot. Rechthoekig gebouw met..

Nederlands Hervormde Kerk. Gotische kerk

Dorpsstraat 20
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Ned. Herv. Kerk. Gotische kerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor met sacristie, beide in 1457 opgetrokken op 14e eeuws muurwerk, e..

Vrijstaande villa, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum

Gasthuisstraat 6
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Inleiding. Vrijstaande VILLA, thans in gebruik als psychotherapeutisch centrum. Gebouwd in 1900 naar ontwerp van C.P. van Genk met elemente..

Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, met topgevel aan de kop van het woonhuis, waarover zadeldak met pannen, rieten wolfdak over de stal; w ..

Kruisberg 3
Halsteren (Gemeente Bergen op Zoom)
Boerderij van het Noordbrabantse langgeveltype, met topgevel aan de kop van het woonhuis, waarover zadeldak met pannen, rieten wolfdak over ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie bij de St. Quirinus kerk in Halsteren