Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectische graftombe, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep in Bergen op Zoom

Graf Begraafplaats

Begraafplaats. (bij)
4600AA Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1835-1950


Beschrijving van Eclectische graftombe, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep

Inleiding. Eclectische GRAFTOMBE uit de tweede helft van de negentiende eeuw, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep. Omschrijving. De hardstenen graftombe wordt omgeven door een gietijzeren hekwerk met balusters van 1.20 meter hoog. Het geheel is totaal 2.08 meter breed en 2.92 meter lang. Op de schuin oplopende geprofileerde dekplaat bevindt zich de tekst: "familiegraf L.C. de Geep lid der staten van N. Brabant R.I.P." In hoogreliëf bevinden zich hierboven drie wapenschilden. Een daarvan is voorzien van een helm en een helmteken met een boom en vlucht, een andere heeft een helm en helmteken met steigerend paard, tenslotte is er een wapen met een kroon aan de bovenzijde. Onder dit laatste wapen een banderolle waarin: "candide et condate". De zijde van de tombe is gesigneerd door Van Dijck Petit B.O.Z. Het omringende hekwerk is voorzien van zes gecanneleerde hoofdbalusters met vazen, waartussen balusters met gekrulde punten van afwisselende hoogte. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de hervormde grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Van Dijck Petit. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517092
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectische graftombe, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep in Bergen op Zoom

Graftombe in neoclassicistische stijl, bestemd voor de arts

Begraafplaats
Bergen op Zoom
Inleiding. GRAFTOMBE in Neoclassicistische stijl, bestemd voor de arts C. Revers uit 1910. Omschrijving. De hardstenen tombe heeft een aa..

Klein neoclassicistisch grafmonument bestemd voor leden van de familie drabbe

Begraafplaats
Bergen op Zoom
Inleiding. Klein Neoclassicistisch GRAFMONUMENT uit 1891 bestemd voor leden van de familie Drabbe, waarvan de oorspronkelijke bekroning is ..

Klein Neo-Classicistisch grafmonument onder meer bestemd voor Johan Drabbe junior en senior

Begraafplaats. (bij)
Bergen op Zoom
Inleiding. Klein Neo-Classicistisch GRAFMONUMENT uit 1835 onder meer bestemd voor Johan Drabbe junior en senior, mogelijk rond 1920 voorzie..

Grafkapel

Mastendreef 5
Bergen op Zoom
Inleiding. GRAFKAPEL in Neogotische stijl uit 1894, gesitueerd in vak I aan de rand van de middencirkel van de Calvarieheuvel. Omschrijvin..

Graftombe van Van den Bogaert-Asselbergs

Mastendreef 5
Bergen op Zoom
Inleiding. GRAFTOMBE met Neoclassicistische elementen uit 1890 voor de familie Van den Bogaert-Asselbergs. Omschrijving. De graftombe is ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclectische graftombe, bestemd tot familiegraf van L.C. de Geep in Bergen op Zoom