Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Stationsstraat 24
4611CD Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879
Architect: C.P. van Genk


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabrikant A. Asselbergs. Rond 1970 zijn er twee grote dakkapellen geplaatst. Omschrijving. Het tweelaagse pand telt vier traveeën en is geplaatst onder een zadeldak parallel aan de straat met rode opnieuw verbeterde hollandse pannen. Profiellijsten geleden de gepleisterde gevel. De plint is van hardsteen. De getoogde T-vensters op de begane grond en verdieping zijn voorzien van geprofileerd stucwerk lijsten met kuiven. Dit is ook aangebracht rond de paneeldeur in de derde travee van rechts. Het fries met kroonlijst is voorzien van voluutconsoles en velden. De stoep voor het huis wordt afgezet door de oorspronkelijke bewerkte plaatijzeren stoeppalen op hardstenen voet. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517083
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 22
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabr..

Voormalige woonhuis

Stationsstraat 26
Bergen op Zoom
Inleiding. Het voormalige WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdrac..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 20
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabr..

Woonhuis in Eclectische stijl

Stationsstraat 28
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van en..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 18
Bergen op Zoom
Inleiding. Het woonhuis is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)