Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Wassenaarstraat 1
4611BS Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879
Architect: C.P. van Genk


Beschrijving van Woonhuis in Eclectische stijl

Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar ontwerp van C.P. van Genk, in opdracht van fabrikant A. Asselbergs. Het staat op de hoek van de Stationsstraat en de Wassenaarstraat. Het pand springt ten opzichte van de overige huizen naar voren in de rooilijn. Bij verbouwingen is de aankleding van het interieur gewijzigd. Het pand is in opzet gelijk aan het andere hoekpand op nummer 42-42A-44. Omschrijving. Het blokvormige tweeëneenhalflaagse pand heeft afgeschuinde hoektraveeën en bezit een samengesteld schilddak gedekt met zwarte kruispannen. De gepleisterde gevels worden geleed door profiellijsten en korintische pilasters, afwisselend tussen één en twee traveeën. Op de begane grond bevinden zich schuifvensters ter breedte van etalagevensters. De T-vensters op de verdieping hebben een gepleisterde stucomlijsting met kuif en ronde schouders. Tussen de afgeschuinde hoektraveeën bevinden zich aan de zijde van de Stationsstraat vijf traveeën met in het midden en daarnaast een rond 1970 vernieuwde deur. Ook op de hoek van beide straten is een deur geplaatst. Aan de kant van de Wassenaarstraat is eveneens een centraal geplaatste voordeur. De middelste en de hoektraveeën springen iets in, hetgeen zichtbaar wordt gemaakt in de kroonlijst, met tweeruits mezzaninoraampjes. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517082
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 16
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabr..

Dubbele woonhuis in Neorenaissance stijl met elementen van Chaletstijl

Stationsstraat 12a
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in 1884 in Neorenaissance stijl met elementen van Chaletstijl door architect C.P. van Genk als..

Woonhuis

Stationsstraat 5
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in 1896-1897 door architect C.P. van Genk in Neo-renaissance stijl voor één van zijn zusters. Omschr..

Woonhuis is gebouwd in eclectische stijl

Stationsstraat 18
Bergen op Zoom
Inleiding. Het woonhuis is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar een ontwerp uit 1873 van architect C.P. van Genk, in opdracht van fabr..

Woonhuis

Stationsstraat 7
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS is gebouwd in 1896-1897 door architect C.P. van Genk in Neorenaissance stijl voor één van zijn zusters. Omschrij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Eclectische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)