Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met stallen in Bergen op Zoom

Woonhuis

Molenzichtweg 14
4624RC Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1901
Architect: C. de Rooij


Beschrijving van Woonhuis met stallen

Inleiding. Het WOONHUIS met STALLEN werd gebouwd in 1901 in opdracht van W.F.C.J. Eerens naar ontwerp van C. de Rooij met elementen van Chaletstijl. Rond 1970 zijn diverse ramen en deuren vereenvoudigd. Omschrijving. Het eenlaagse pand heeft een L-vormige plattegrond onder een samengesteld dak met rode oudhollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rollagen en rechte muurankers. Het pand heeft een representatieve gevelzijde, die naar het voormalige jachthuis aan de Molenzichtlaan 12 gekeerd is, en een veel eenvoudiger achtergevel. Het grote woonhuisgedeelte is vrijwel vierkant met daaraan een rechthoekige uitbouw voor de stallen. De westgevel heeft een piramidevormig schilddak dat in het midden wordt onderbroken door een hoger opgaand deel onder zadeldak, voorzien van standvinken. Op de begane grond rechts zijn twee schuiframen geplaatst, links is er een paneeldeur met zijraam en bovenlicht. Het topgeveldeel is voorzien van een hijsluik. Het rechtergedeelte van het woonhuis is voorzien van twee jukvensters met centraal een paneeldeur. Haaks hierachter staat het stalgedeelte onder een lager zadeldak met eindschild. Hierin bevinden zich links gekoppelde stalvensters en een paneeldeur. De kopse gevel is blind. De achterzijde van het stalgedeelte heeft van links naar rechts: een varkensdeurtje, een paneeldeur, een stalraam en staldeuren onder korfboog. Iets inspringend heeft de oostgevel het sobere woonhuisgedeelte. Links is er een paneeldeur met bovenlicht en aangezet stolpvenster, waarnaast nog twee stolpvensters. De noordgevel van het woonhuis bezit centraal een tot dakkapel onder lessenaardak doorgetrokken gedeelte. Rechts is er een opkamer met kelder, zichtbaar aan de aldaar geplaatste vensters, links en in het midden nog een stolpvenster. Tussen de oostgevel van het woonhuis en het bakhuisje staat een ronde betonnen waterput. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ruimtelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de bosrijke omgeving van de stad en is van belang voor de typologische ontwikkeling. Het is architectuurhistorisch van belang wegens stijl en ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarde wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorzieningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517077
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met stallen in Bergen op Zoom

Bakhuisje

Molenzichtweg 14
Bergen op Zoom
Inleiding. Het BAKHUISJE werd gebouwd in 1902 in opdracht van W.F.C.J. Eerens naar ontwerp van C. de Rooij. Het ovengedeelte is verdwenen. ..

Jachthuis "Boschlust"

Molenzichtweg 12
Bergen op Zoom
Inleiding. Het JACHTHUIS BOSCHLUST werd gebouwd in 1900-1901 naar ontwerp van architect H.J.G.F. van Ewijk in opdracht van W.F.C.J. Eerens ..

Filtergebouw met twee dienstwoningen

Olympialaan 68
Bergen op Zoom
Inleiding. Het voormalige FILTERGEBOUW MET TWEE DIENSTWONINGEN werd gebouwd in 1899 met elementen van Neo-Renaissance en Chaletstijl. De ar..

Boerderij, gebouwd in het landgoed "Wouwse Plantage", op enige afstand van de bebouwing rond het landhuis. Het gebouw vertoont motieven van de Neo-Got ..

Plantage Centrum 8
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. BOERDERIJ, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw in het landgoed Wouwse Plantage, op enige afstand van de bebouwing ron..

De Twee Vrienden

Oude Huijbergsebaan 227
Bergen op Zoom
Nieuw Borgvliet. Ronde stenen bergmolen "De Twee Vrienden" uit 1890, reeds jaren buiten gebruik.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met stallen in Bergen op Zoom