Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Garage in Bergen op Zoom

Woonhuis

Hoogstraat 15
4611MS Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Garage

Inleiding. De garage is gebouwd in 1925 ten behoeve van het naastgelegen herenhuis. Reeds in 1925 is een wijziging op de bouwvergunning gevraagd, betreffende een kamer boven de garage. Onder de woning bevindt zich een garage. Deze aanbouw wordt aan de voorzijde afgesloten door hekwerk. Omschrijving. Het tweelaagse pand heeft een plat dak en springt ten opzichte van het herenhuis terug in de rooilijn. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met hardstenen accenten. De begane grond wordt ingenomen door de garagedeuren. Op de verdieping bevinden zich twee T-vensters. De zijgevels zijn blind. De achtergevel is voorzien van een houten balkon met openslaande deuren. Het smeedijzeren hek aan de straatzijde bestaat uit twee openslaande delen. Deze zijn voorzien van spiralen en krullen. Waardering. De garage c.a. en het hekwerk zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van herenhuizen in het bestaande stedelijk weefsel en tevens is het van belang voor de typologische ontwikkeling van bijgebouwen bij herenhuizen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de onderdelen van het complex. Het object is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517071
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Garage in Bergen op Zoom

Herenhuis "Jerusalem"

Hoogstraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS Jerusalem is gebouwd in 1890 in opdracht van mejuffrouw M.J.C.F. de Ram door architect R.H.C. van Someren. Het pan..

Herenhuis

Hoogstraat 16
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op de h..

Deftig herenhuis

Hoogstraat 13
Bergen op Zoom
Deftig herenhuis met vlakke hoekuitmetselingen vooruitspringende middenpartij, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles, zadeldak. XV..

Huis met witgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op consoles

Hoogstraat 17
Bergen op Zoom
Huis met witgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op consoles (herhaald boven de ingang), XIXc; oude tuinmuur langs de Keizerstraat.

Herenhuis

Hoogstraat 18
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op hoek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)