Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis "Jerusalem" in Bergen op Zoom

Woonhuis

Hoogstraat 15
4611MS Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890
Architect: R.H.C. van Someren


Beschrijving van Herenhuis "Jerusalem"

Inleiding. Het HERENHUIS Jerusalem is gebouwd in 1890 in opdracht van mejuffrouw M.J.C.F. de Ram door architect R.H.C. van Someren. Het pand, gelegen op de hoek van de Keizerstraat, is gebouwd in Neo-renaissance stijl. Tussen dit huis en het aangrenzende pand bevindt zich een dichtgebouwde poortdoorgang. Omschrijving. Het tweelaagse HERENHUIS van vijf travee├źn heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond en is gedeeltelijk onderkelderd. Het afgeplatte dak is voorzien van een schild met ruberoidleien en twee eenvoudige zinken oeil de boeuf dakvensters. De voorgevel is opgetrokken uit machinale baksteen. Horizontale accenten van hardsteen zijn de rustica plint met getoogde kelderlichten, de speklagen bij onder- wissel- en bovendorpel van de schuifvensters en de cordonlijst. De dorpels, trapje voor de voordeur, aanzet- en sluitstenen met diamantkop zijn eveneens van hardsteen. De centraal geplaatste voordeur is voorzien van duwstangen, kussenpanelen en smeedijzeren sierroosters. De getoogde boogvelden boven de bovenlichten zijn gevuld met tegels met geometrische decoratie. Deze tegels keren terug als velden onder de vensters van de eerste etage en als uitsparing in het gepleisterde fries. De vensters op de etage worden afgesloten door een strek. Boven het fries bevindt zich de geprofileerde kroonlijst. De zijgevels van het pand zijn geblokt gepleisterd en voorzien van enkele stolpvensters. De grote tuin heeft een baksteen ommuring, voorzien van schuin oplopende steunberen. Waardering. Het herenhuis is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van herenhuizen in het bestaande stedelijk weefsel en tevens is het van belang voor de typologische ontwikkeling van het stedelijke herenhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de onderdelen van het complex. Het object is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517070
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis "Jerusalem" in Bergen op Zoom

Garage

Hoogstraat 15
Bergen op Zoom
Inleiding. De garage is gebouwd in 1925 ten behoeve van het naastgelegen herenhuis. Reeds in 1925 is een wijziging op de bouwvergunning gev..

Herenhuis

Hoogstraat 16
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op de h..

Deftig herenhuis

Hoogstraat 13
Bergen op Zoom
Deftig herenhuis met vlakke hoekuitmetselingen vooruitspringende middenpartij, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles, zadeldak. XV..

Huis met witgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op consoles

Hoogstraat 17
Bergen op Zoom
Huis met witgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op consoles (herhaald boven de ingang), XIXc; oude tuinmuur langs de Keizerstraat.

Herenhuis

Hoogstraat 18
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1902 in opdracht van C. Asselbergs in een aan het Eclectisme verwante stijl. Het pand ligt op hoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis "Jerusalem" in Bergen op Zoom

Foto's (1)