Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Conciërgewoning in Bergen op Zoom

Woonhuis

Bolwerk-Zuid 170
4611DX Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1926
Architect: J. Wielders en Q.J. Horsten


Beschrijving van Conciërgewoning

Inleiding. De voormalige CONCIERGEWONING werd gebouwd in 1926 op het terrein van het Dr. Mollerlyceum. Het pand is een ontwerp van J. Wielders en Q.J. Horsten en heeft Expressionistische elementen. In 1982 is het pand intern verbouwd en voor administratieve doeleinden in gebruik genomen. Omschrijving. Het een tot tweelaagse onderkelderde gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en is verbonden aan het lyceum. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, het asymmetrische zadeldak heeft rode verbeterde Hollandse dakpannen. De ingang van het pand bevindt zich aan de zijde van de Legrandstraat. Het dak loopt hier door tot vlak boven het zesruitsstolpraam links en het portiek ter rechterzijde. De paneeldeur is voorzien van een zijraam, hoog in de muur is er een klein toiletraam. Het portiek wordt aan de rechterzijde afgeschermd door een laag bakstenen muurtje en een houten paal onder de goot. In het dakvlak is een brede dakkapel onder plat dak aangebracht, met gekoppelde zesruitsramen. De houten lijstgoot loopt deels door in de zijgevel aan de Bolwerkzijde, een klein hoog geplaatst raam en een zestienruits venster omvattend. Hoog in de topgevel is een vierruits zolderraam geplaatst. Het rechter gedeelte van deze gevel is tweelaags met plat dak en springt iets naar voren. Onder de brede houten lijstgoot bevindt zich een zestienruits raam. De zijde van dit bouwdeel is blind, hier achter bevindt zich een vereenvoudigd venster. Het woonhuis is aan de smalle tweelaagse uitbouw verbonden door een hoge eenlaagse gang onder plat dak. De voormalige woonkamer aan de zijde van de achtergevel wordt ontsloten door openslaande deuren. Waardering. De vroegere woning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de plaats in het oeuvre van de architecten Wielders en Horsten. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Tevens is het pand belangrijk vanwege de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517068
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Conciërgewoning in Bergen op Zoom

Dr. Mollerlyceum

Bolwerk-Zuid 168
Bergen op Zoom
Inleiding. Het DR. MOLLERLYCEUM werd in 1926 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van de architecten J. Wielders en Q. J. Horst..

Villa met garage

Bolwerk-Noord 71
Bergen op Zoom
Inleiding. De VILLA MET GARAGE werd gebouwd in 1936 in opdracht van de fabrikant Simon Kleinkramer. De architect van het in de stijl van de..

Woonhuis in Expressionistische stijl

Noordsingel 95
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Expressionistische stijl in 1928 naar ontwerp van Leo de Bruyn, in samenwerking met de opdrachtgeef..

Ravelijn Op den Zoom

Perceel verdedigingsstelsel
Bergen op Zoom
Behorend tot het verdedigingsstelsel van Menno van Coehoorn uit 1698-1702. Bewaard met omgrachting, gerestaureerd in 1932. Ommuurd en voorzi..

Merkwaardig huis met zadeldak en zijtopgevels

Goudenbloemstraat 21
Bergen op Zoom
Merkwaardig huis met zadeldak en zijtopgevels. Hoge kelders, voor en zijgevels grijsgepleisterd, fraaie 17e-eeuwse achtergevel met natuurste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Conciërgewoning in Bergen op Zoom

Foto's (1)